Kalcit

KALCIT

Csakra: Szakrális csakra, napfonatcsakra, szícsakra (a színeknek megfelelően)
Nyugati csillagjegy: Ikrek, Bak. 
Kínai csillagjegy: Ló, Bivaly
Szín: Színtelen, fehér, sárga, barna, vöröses, a kékestől, a feketéig.

Gyógyhatások: 

Ahogy már a nevéből is gyanítható: a kalcit jórészt kalciumból áll.  A kalcium nélkülözhetetlen a szervezet számára, hisz olyan ásványról van szó,  amely a testünkben a leggyakrabban fordul elő tömegesen. Szükség van rá a véralvadáshoz,  az idegrostok fejlődéséhez és fennmaradásához, a szabályos szívveréshez. Ezen kívül fontos szerepet játszik a vas felhasználásában. Ennek megfelelően tehát hatásos a csonttörések , a csontritkulás, izületi gyulladás, hát-, porckorongproblémák, ínszalaghúzódás, -rándulás, vagy -szakadás, porcgyulladás, ízületi panaszok vagy gyulladások, rándulások,  vastagbélbetegség,     csontvelőbetegségek, továbbá szívpanaszok, bőr- vagy körömgombásodás,  illetve a repedezett körmök kezelésében, mivel a felsorolt területek mindegyikét új energiával tölti fel. A kalcit erősíti ezen kívül az immunrendszert, hajtóerőnket és emlékezetünket, kiegyenlíti a vérnyomást,  megelőzi a mészhiányt és a fogszuvasodást. Az égési sérülések is gyorsabban gyógyulnak a segítségével.
Lelki síkon a kalcit gondoskodik belső egyensúlyunkról. Önbizalmat ad, és segíti a tetterőnket. Javítja a lehetőségeinket személyes fejlődésünkre, és egy lépéssel közelebb visz a bölcsességhez.


Jellegzetességei: a kalcit hatékonyan növeli és tisztítja az energiát. Ha a szobában csak egyszerűen leteszünk egy kalcitot, megtisztítja a környezetet a negatív energiától, a saját energiaszintűnket pedig megemeli. A testen belül pedig felszabadítja a megrekedt energiát. A többféle színű kalcit használata tisztítja a fizikai és a finomtesteket.

A kalcit aktív kristály: felgyorsítja a fejlődést és a növekedést. Ez a spirituális kő a magasabb rendű tudathoz kapcsolódik, így megnyitja az utat hozzá, felerősíti a médiumi képességeket, az üzenetközvetítést és a testen kívüli élmények megtapasztalását. Előmozdítja a spirituális fejlődést, lehetővé teszi, hogy a lélek emlékezzen az átélt élményekre, miután visszatér a testbe.
Pszichológiailag: a kalcit összekapcsolja az érzelmeket és az értelmet, így létrehozza ezzel az érzelmi intelligenciát. Pozitív a hatása, különösen akkor, amikor valaki elvesztette a reményt és az ambícióit. Szembe száll a lustasággal, segít energikusabbá válni minden szinten.
Mentálisan: megnyugtatja az elmét, felismerésre és elemzésre tanít, ösztönzi az előrelátást, és serkenti a memóriát. Segít megkülönböztetni és megőrizni a fontos információkat. A kalcit azt a képességet adományozza, hogy az ötleteket tettekre tudjuk váltani. Hasznos kő a tanuláshoz is.
A kalcit csillapítja az érzelmi stresszt, azt derűvel helyettesíti. Stabilizáló kő: fokozza a bizalmat önmagunkban, és erősíti bennünk azt a képességet, hogy felül tudjunk emelkedni a kedvezőtlen sorsfordulatokon. Nagyon finom szinten a megfelelő színű kalcitok elrendezésével tisztítjuk, egyensúlyba hozhatjuk és energiával töltjük fel a csakrákat.
Gyógyhatása: a kalcit tisztítja a kiválasztó szerveket. Elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, a mészlerakódást viszont feloldja; erősíti a csontvázat és az ízületeket. Csillapítja a beleket és a bőrbetegségeket. Serkenti a véralvadást és a szövetek gyógyulását. Megerősíti az immunrendszert, és kisgyermekeknél támogatja a növekedést. Elixírként gyorsan kifejti hatását: alkalmazható bőrre, fekélyre, szemölcsökre és gennyes sebekre. A kalcit tisztítja és újra energiával tölti fel a csakrákat.

Kalcitok típusai színek alapján:

Fekete kalcit: adat hordozó kő regresszióhoz és az emlékek felidézéséhez, hogy múltat végre el lehessen engedni. trauma vagy stressz után a lelket visszatéríti a testbe, enyhíti a depressziót, de hasznos társ lelki bánatban.
Kék kalcit: a felépülés és a relaxáció gyengéd köve. Csökkenti a vérnyomást, és minden szinten oldja a fájdalmat. Szelíden csillapítja az idegeket, ugyan akkor oldja a szorongást. Felszabadítja a negatív érzéseket. A torokcsakrán használva segíti az egyértelmű kommunikóciót, különösen ott, ahol eltérőek a vélemények. A kék kalcit elnyeli az energiát; megszűri, majd visszajuttatja, hogy váljék a küldő javára.
Színtelen kalcit: mindent gyógyít, különösen elixírként. Hatékony méregtelenítő. Fizikai szinten fertőzésgátlóként viselkedik, míg nagyon finom szinteken tisztítja és összehangolja a csakrákat fent és lent. A szivárványos, színtelen kalcit lényeges változást idéz elő: az új kezdetek köve. Biztosítja a lélek mélyreható gyógyulását, a finomtestek revitalizációját; megnyitja és tisztítja a külső és a belső látást.
Arany kalcit: kitűnő meditációhoz és a magasabb rendű szellemi síkokkal való kapcsolatfelvételhez. Szellemi éberségre nevel, mivel a magasabb rendű szellemi energiákat földeli a fizikai világba. Tegyük a napfonat– vagy a koronacsakrára.
Zöld kalcit: szellemi gyógyító: oldja a merev meggyőződéseket, a régi programokat, és újra egyensúlyt teremt a gondolkodásmódban. Segíti elengedni mindazt, ami bár ismerős és kényelmes, de tovább már nem szolgálja az érdekeinket; támogatja a kommunikációt, valamint egy régóta halódó helyzet pozitív irányú elmozdulását. A zöld kalcit segít a gyerekeknek; megvédi az álláspontjukat a vitákban. Az immunrendszer hatékony serkentője, különösen hasznos kristályrács készítéséhez. Elnyeli a negatívvitást, és megszabadítja a testet a bakteriális fertőzésektől. Enyhíti az ízületi gyulladásokat, valamint a szalagok és az izmok összehúzódását, de hasznos a törött csontok összeillesztésekor is. Zöld sugarai csillapítják a lázat, az égési sérüléseket és a gyulladást, nyugtatják a mellékveséket, enyhülést jelentenek a harag kiváltotta rendellenességekre. A zöld kalcitot rendszeresen tegyük a testünkre, hogy elnyelje a rendellenességeket! Viszont minden használat után alaposan meg kell tisztítani.
Izlandi pát: (optikai kalcit). Kitágítja a képzeletet, és gyógyítja a szemet. Segít felismerni a szavak mögött a kétértelműséget. Csökkenti a migrénes fejfájást okozó feszültséget. A kalcitnak ez a fajtája kitűnően tisztítja a finom testet.
Narancsszínű kalcit: nagymértékben energizáló és tisztító kő, különösen az alsóbb csakrák esetén. Egyensúlyba hozza az érzelmeket, megszünteti a félelmet, legyűri a depressziót. Megoldja a problémákat, és maximálisan kihasználja a lehetőségeket. Gyógyítja a nemzőszerveket, az epehólyagot és az olyan béllel kapcsolatos betegségeket,mint az irritábilis bélszindróma, s eltávolítja a nyálkát a rendszerből.
Rózsaszín kalcit: (mangano kalcit). Ez a szívkristály az angyali birodalommal áll kapcsolatban. A megbocsátás köve; elűzi a félelmet és a dühöt, amely a szívet a múlt csapdájában tartja fogva, s feltétel nélküli szeretettet hoz. Segíti az önértékelést és az –elfogadást; gyógyítja az idegrendszer betegségeit: csillapítja a feszültséget és az aggódást. Megelőzi a rémálmokat. A rózsaszín kalcit szeretetteljes energiája gyengéden oldja az ellenállást. Hasznos mindenkinek, aki bármilyen trauma vagy bántás miatt szenved.
Vörös kalcit: növeli az energiát, derűssé teszi az érzelmeket, támogatja az akaraterőt, és megnyitja a szívcsakrát. Elviszi a megrekedt energiát, beleértve a székrekedés is, valamint oldja a blokkokat. Az alapcsakrákkal rezeg együtt: ezeket energiával tölti fel. Csillapítja a félelmet, és fényt derít arra, hogy miből ered. A vörös kalcit életereje energiával tölt fel egy összejövetelt is. Fizikai szinten gyógyítja a csípő és az alsó végtag problémáit, lazítja az ízületeket; és nagyon finom szinten eltünteti a blokkokat, amely megakadályozzák, hogy előre tudjunk lépni az életben.
Rombusz kalcit: csillapítja az elmét, szellemi nyugalmat teremt. Hatékonyan gyógyítja a múltat.
Sárga vagy arany kalcit: kiselejtez mindent, amire már nincs szükségünk; és ösztönzi az akaratot. Energiája különösen elixírként, felemelő hatású. Támogatja a meditációt, kiteljesíti relaxációt, és mély spirituális állapotot idéz elő, így a spirituális útmutatás legmagasabb forrásához kapcsolódik. Serkenti a magasabb rendű tudatot. Használjuk napfonat– és torokcsakrára. Az arany kalcitnak rendkívül kiterjedő az energiája.