Achát

Achát

Az acháthoz hozzárendelhető: 
csakra: botswanai achát: szívcsakra
csillagachát : gyökércsakra, napfonat csakra
csipkeachát : szakrális csakra
faachát : gyökércsakra
szalagachát : szakrális csakra, napfonat csakra
szemachát : homlokcsakra
tűzachát : gyökércsakra
vízachát : szakrális csakra

Csillagjegy: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió

Elemek:
botswanai achát (rózsaszín ) : levegő
szemachát, faachát, mohaachát : föld
tűzachát : tűz

Szín: minden színben, többnyire szürke, kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, barna csíkozással.
Jellegzetességei: Az achátok leföldelő kövek; érzelmi, fizikai, és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Enyhülést adó, és nyugtató kő. Lassan, de hatékonyan fejti ki hatását.

Pszichológiailag: Erősíti önmagunk elfogadását, ami erősíti önbizalmunkat. Jótékonyan hat az önelemzésre, ráirányítja figyelmünket bármilyen rendellenességre. Növeli a szellemi tevékenységet, mivel fejleszti a figyelem összpontosítást, a felfogást és az emlékezőképességet. Más áttetsző kristályokkal együtt serkenti az emlékezetet.

Érzelmileg: Csillapítja az elfojtott haragot, táplálja a szeretetet és a bátorságot az újrakezdéshez. Bármilyen érzelmi sérüléshez hasznos. A belső feszültség oldásával biztonságérzetet kelt.

Spirituálisan: Elősegíti a békés szemlélődést és az élettapasztalatok hasznosítását, ami spirituális fejlődéshez, és belső stabilitáshoz vezet.

GYÓGYHATÁS: Stabilizálja az aurát, elnyeli és átalakítja a negatív energiákat. Tisztító hatása fizikai és érzelmi szinten erőteljes. A szívre helyezve jótékonyan hat az érzelmi rendellenességekre, amelyek gátolják a szeretet elfogadását. A hasra téve, vagy elixírként fogyasztva serkenti az emésztést, és enyhíti a gyomorhurutot. Gyógyítja a szemet, a gyomrot, és a méhet, tisztítja a nyirokrendszert, és a hasnyálmirigyet, erősíti a hajszálereket, orvosolja a bőrbetegséget. 
ALKALMAZÁS: viseljük magunkon, helyezzük a megfelelő testrészre.

A különböző achátfélék egyedi hatásai:

Botswanai achát 
színe: szinte minden színárnyalatban előfordulhat. Ismertetőjele minden esetben szalagszerű rajzolata. Nevét első lelőhelye után kapta.
Csakra: szívcsakra
Gyógyhatása: Elsősorban a tüdőre hat, javítja ezen kívül a sejtek regenerációs képességét, és hatással van a vérképzésre is.  Kitűnő mindazok számára, akik kapcsolatban állnak a tűzzel és a füsttel. Előnyös a dohányosoknak és azoknak is, akik le akarnak szokni a dohányzásról. Füstmérgezés esetén segít, hogy szervezetünk visszanyerje természetes egyensúlyát. A botswanai achát meghozza a megoldásokat a problémákra, nem hagy rágódni rajtuk. Segíti ismeretlen területeket és saját kreativitásunk felfedezését.
Szellemi szinten: előmozdítja, hogy összefüggéseiben lássuk a dolgokat.
Érzelmi szinten: oldja az elfojtást.
Gyakran vannak kerek és ovális zárványai, s mivel a színe szürke, a formája kerekded, nagyon hasonlít az emberi agyra, amellyel együtt rezeg. Különösen abban hasznos, hogy segíti az oxigén felszívódását, aminek elsősorban a keringési rendszer és a bőr látja előnyét.

Csillagachát "amulettkő", vagy "mennydörgő tojás" néven is ismert
Színe:zöld, szürke, vagy barna
Gyógyhatása: erősíti az ellenálló erőt, pozitív hatással van az idegekre.

Kék Csipkeachát:
Szín: szürkésfehér,sárgás, bizarr rajzolatú
Csakra: torok-, kereszt-, vagy erőközpont csakra
Gyógyhatás:A hólyagra és az epehólyagra hat.
Lelkileg segít, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel. A kék csipkeachát csodálatos gyógyító kő. Finom energiája csillapító és nyugtató, megteremti az elme békéjét. Különösen a torokcsakra aktivitásában és gyógyításában hatásos; engedi a gondolatok és az érzelmek szabad kifejezését. Megnyitja a magasabb rendű energiák megtapasztalásához vezető utat. Ez az egyik legjobban gondoskodó és támogató kő. Megszünteti a haragot, a fertőzést, a gyulladást és a lázat.
Gyógyhatás: a kék csipkeachát hatásos torokgyógyító. Annak sajátosságának köszönhetően, hogy megszünteti az önkifejezés blokkját, orvosolja a váll– és a nyakproblémákat, a pajzsmirigy elégtelen működését, valamint a torok és a nyirok fertőzéseit. Mérsékli a lázat, oldja az idegrendszeri elzáródásokat, kezeli az izületi gyulladást és a csont deformitásait, mert erősítii a csontozatot és gyógyítja a törést. Jótékonyan hat a hajszálerekre és a hasnyálmirigyekre. Elixírként jó hatással van az agyvízzel kapcsolatos egyensúlyproblémákra és a vízfejűségre. Ezt a kristályt alkalmazzák a hanggal történő gyógyításnál is.

Faachát:
Szín: zöldesfehér, szálas zárványokkal.
Gyógyhatás: Javítja a kitartóképességet,ugyanakkor segíti a belső nyugalmat és higgadtságot. Az imunrendszerre gyakorolt pozitív hatása révén ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Fizikai kimerültség esetén is segítséget jelent.

Mohaachát:
Jellegzetességei: Ez a stabilizáló kő erősen kapcsolódik a természethez. Úgy tartják, hogy a mohaachát felfrissíti a lelket, és képessé tesz bennünket arra, hogy mindenben meglássuk a szépet. Hasznos segítség az időjárás változás és a környezetszennyezés kiváltotta érzékenység csökkentésében. Rendkívül előnyös mindenkinek, aki a mezőgazdaságban dolgozik, vagy bármely kapcsolatban áll a növényekkel. A mohaachát a születést és a szülést elősegítő kő: támogatja szülésznő munkáját, enyhíti a fájdalmat, és komplikációmentes szülést biztosít. Az új dolgok kezdetének köve, megszabadít a blokkoktól vagy a spirituális bilincsektől. A gazdagság köve, vonza a bőséget.
Pszichológiailag: A mohaachát növeli az önbizalmat, és erősíti a pozitív jellemvonásokat. Felszabadítja a félelmet és a mélyen gyökerező stresszt. Fejleszti a kitartást és azt a képességet, hogy soha ne adjuk fel semmit.
Szellemileg: támogatja az önkifejezést és a kommunikációt. Egyensúlyba hozza az érzelmeket, enyhíti a stresszt és csökkenti a félelemérzetet. Erősíti a bizalmat és a reményt, fokozottan optimista kő. Hasznos mindenkinek, aki az életkörülményei vagy az agy egyensúlyhiánya miatt szenved a stressztől. Függetlenül attól, hogy mennyire nehhezek azok a körülmények, a mohaachát segít felismerni a kiváltó okot.
Csakrája: szívcsakra.
Színe: zöld, kék, vörös, sárga, barna.
Gyógyhatás: a mohaachát meggyorsítja a felépülést. Használható hosszú ideje tartó betegség megszüntetésére. Gyulladáscsökkentő, tisztítja a keringési és kiválasztó rendszert, serkenti a nyirokáramlást, valamint erősíti az immunrendszert. Felszámolja a bal és jobb agyfélteke közötti egyensúlyhiány okozta stresszt. Segít megelőzni a vércukorszint csökkenését és a kiszáradást; jótékonyan hat a fertőzésekre, a megfázásra és az influenzára, mérsékli a lázat. Csökkenti a nyirokcsomó duzzanatát. Elixírként a bőre használható, kezeli a gombát és a bőrfertőzéseket.

Szalagachát:
Színe: sárga, öröses, kéktől a szürkéig.
Gyógyhatás: Elsősorban a belső szervekre hat, mint például a méh, gyomor és a belek.

Szemachát:
Színe: barnás, szemhez hasonló gyűrűkkel
Gyógyhatás: Amint az a nevéből is következik, elsősorban a szemre hat,így például fenyegető retinaleválásnál, retinabántalmaknál, zöldhályognál.

Tűzachát:
Színe: barna, zöld, kék, narancssárga
Csakrája: gyökércsakra.
Gyógyhatása: ez a kő gyógyítja a gyomrot, az ideg– és az andokrinrendszert, valamint a keringési zavarokat. Jótékonyan hat a szemre, erősíti a sötétben való tájékozódást, valamint tisztítja a látást belső, megérző szinten és külső, fizikai szinten egyaránt. Együtt rezeg a hármas melegítő meridiánnal, amelynek egyensúlyi állapotát helyre tudja állítani, csökkentve a hőhullámokat és megszüntetve a forróságot a testben. A tűzachát életerővel tölti fel a testet, és megakadályozza az energia kiapadását. Tegyük a lemerült csakrára, s finoman visszakapcsolja az energiaáramlásba. Az érzékeken túli szintet tisztítja az éteri test blokkjait, és nergiával tölti fel az aurát
 A belső tüzet szítja, élénkíti (leginkább a gyökércsakra területén), emellett azonban meg is szilárdítja a földdel való kapcsolatunkat, javítja a regenerációt, erősíti az agyat.
Jellegzetességei: a tűzachát elmélyült kapcsolatban áll a földel, energiái nyugalmat, biztonságot és sértetlenséget biztosítanak. Leföldelő képessége erős, támogatást nyújt a nehéz időkben. Meghatározó a védelmező szerepe, különösen a rosszindulattal szemben. Védőpajzsot épít a test köré, ami az ártó ártószándékot visszafordítja, így aki rosszat kíván másnak, maga győződhet meg hatásáról.
Fizikailag: amint azt neve is jelzi, a tűachát az ősi tűzelemhez tartozik, jótékonyan hat a szexualitásra, ösztönzi a gyökércsakra működését, minden szinten serkenti az életerőt.
Pszichológiailag: ez a kristály eloszlatja a félelmet, és mélyen gyökerező biztonságérzetet táplál belénk. A tűzachát viselése megkönnyíti az önvizsgálatot, belső problémáink megoldását.
Spirituálisan: ez az oltalmazó kő elősegíti a relaxációt, így a test teljesen ellazulhat, és erősíti a meditációt. Spirituális erőt csepegtet belénk, és hozzájárul a tudat fejlődéséhez.

Vízachát:
Vizet magába záró geoda ( ásványokkal kitöltött kőzetüreg )
Gyógyhatás: Nyugtat és véd a negatív hatásokkal szemben. Általános állapotjavító, erősítő, amely enyhít a stressz okozta fejfájáson.


A fenti adatok különböző irodalmi dokumentumokból gyűjtött összefoglalás!

Felhasznált irodalmak:
Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve
Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa
Judy Hall : Kristálybiblia

Az esetek többségében a  szerzők egymástól függetlenül ugyanazokat a gyógyhatásokat fedezték fel a kristályokban. Amennyiben nem talál információt egy-egy  ásványról, és kiváncsi rá,  jelezzen!

Az ásványokkal való holisztikus gyógyítás nem helyettesíti a szakorvosi ellátást!

 

Achát ásványból készült ékszereink: ITT