Alternatív gyógyításról

Itt néhány, számomra fontosnak tartott cikket osztok meg, az alternatív gyógyításról.

Jó böngészést, olvasgatást kívánok!

 

A fájdalomcsillapító meditálás

A legfrissebb kutatások igazolták, hogy a -legalább egyórás- meditálás jelentősen csökkenti a fájdalomérzetet és a fájdalommal kapcsolatos agyműködést egyaránt. Tizenöt önkéntes tréningen sajátította el a meditációs technikát, az összpontosított figyelmet.
A figyelemösszpontosítás éberségi meditációs forma, amelynek során a résztvevők a légzésükre fókuszálva elengedik zavaró gondolataikat és érzelmeiket. A vizsgálat során a résztvevők 40%-os visszaesést észleltek a fájdalom intenzitását illetően. ( Ezzel szemben a morfin vagy egyéb fájdalomcsillapító módszerek csak körülbelül 25%-os enyhülést ígérnek.)
Az agy tomográfos vizsgálatával is mérték a meditáció hatását. A résztvevők jobb lábára egy-egy fájdalmat kiváltó készüléket helyeztek, amely 5 percen keresztül 50 fokot bocsátott ki kis bőrfelületre, vagyis fájdalmat okozott. A meditációt követően minden résztvevőnek 11-93 %-ban csökkent a fájdalomérzete, amelyet a tomográf is kimutatott.
Jelentősen csökkent továbbá az agyműködés a primer szomatoszenzoros kéregben, amely a fájdalomingerek intenzitásának észleléséért felelős. A meditáció előtt ez a terület meglehetős aktivitást mutatott, míg a meditálás idején a működése egyáltalán nem volt kimutatható.
A vizsgálat azt is bizonyította, hogy a meditálás fokozza az agyműködést az érzelmi reakciók szabályozásáért felelős elülső cinguláris kéregben, a belső szerveink állapotát felmérő, de a külvilág kellemességeire, esztétikumaira is reagáló elülső insulában, valamint a tanulás, az emlékezet és az érzelmek szabályozásáért felelős orbitofrontális agykéregben. Ezek mindegyike befolyásolja, hogy az agy miképp építi be a szervezetből az idegi jeleken keresztül érkező fájdalom tapasztalását.
A meditálás egyszerre több agyi területre is hat, így egyszerre több szinten is kifejtheti jótékony hatását. Nemcsak a fájdalmat csillapítja, de -dominóelvszerűen- genetikusan és neurobiológiai szinten egyaránt javítja az általános közérzetet.
Egyes vizsgálatok szerint nemcsak a meditálás, hanem az álmodozás és az elme kalandozása is hatásos a fájdalomcsillapításban.

Célszerű tehát napi rutinunk részévé tenni a meditálást, mivel a rendszeresség hosszú távú előnyöket ígér. Ehhez nem is kell elvonulnunk, elegendő, ha 10-20 perces nyugalmi és éberségi állapotot iktatunk be napi programunk menetrendjébe. Ebből kiváló klinikai módszer is lehet, amely gyorsan elsajátítható. Már rövid idejű gyakorlás is látványos eredményt hozhat-ráadásul mellékhatások nélkül.

Megjegyezném, hogy ez a hatás fokozható különböző gyógyító kristályok test körül való elhelyezésével, így fokozva a testi, lelki és mentális harmoniát.

/Elixír magazin 304.szám 27.o.


Nyolc ősi tanítás, amit a tudomány is alátámaszt
Origo 2014.03.24. 12:4843

A régi bölcseknek igazuk volt, legalábbis a lélek és a test együttgyógyítása terén. A modern tudomány a gének szintjén igazolta vissza, hogy aki másoknak segít, magával is jót tesz, és arra is van már bizonyíték, hogy tovább él, aki megváltoztathatatlannak fogadja el azt, amire nincs ráhatása.

Másoknak segíteni életben tart. Sőt, támogatja az egészség megőrzését is

A görög filozófia kétféle boldogságról beszél: a hedonizmus az élet érzéki örömeinek élvezete, a másik pedig az eudaimonia, ami a boldogságnak az a formája, amely az erényes életből, a jó cselekedetek gyakorlásából, valamint a magasabb rendű ideákra való törekvésből fakad. A görögök szerint a hedonizmus növeli az örömérzetet, és csökkenti a fájdalmat, hatása azonban átmeneti. Az emberi lét igazi célja szerintük az eudaimonia.

Az amerikai North Carolina Egyetem kutatói egy közelmúltbeli kutatásban azt vizsgálták, hogy a kétféle boldogság hogyan hat az egészségre. Azt találták, hogy bár mindkettő növeli a boldogságszintet, az utóbbi erőteljesen támogatja az immunrendszert is. A kétféle boldogság ugyanis eltérő génkifejeződési programot aktivál a szervezetben.

A kutatás szerint azoknál, akiknek az öncélú élvezethajszolás jelenti a boldogság legfőbb forrását, magas a gyulladáskeltő gének kifejeződésének szintje, és alacsony a vírusellenes génexpresszió. Ezzel szemben azoknál, akik az élet értelmét egy magasabb cél megvalósításában látják, alacsony a gyulladásokat okozó génkifejeződés, míg az antivirális és antitest-génexpresszió magas szintű.


Az akupunktúra visszaállítja a szervezet egyensúlyát

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a testet láthatatlan energiarendszer hálózza be, és a betegségek az energiaáramlás elakadásaiból keletkeznek. Az akupunktúra segítségével azonban a test kiemelt pontjain hozzáférhetünk az energiahálóhoz, és külső segítséggel (tűkkel) visszaállítható a kiegyensúlyozott energiaáramlás. A nyugati orvostudomány nem hisz az energiacsatornákban, de egy, az Archives of Internal Medicine című belgyógyászati szaklapban közölt friss tanulmány szerint az akupunktúra hatékony a migrén, valamint az ízületi gyulladás és más krónikus fájdalmak enyhítésében.

Ahhoz, hogy növekedjünk, szükség van a közösség támogatására

A buddhista tanítások egyik kulcseleme, hogy a boldog, kiteljesedett élethez szükség van a közösséghez való tartozásra is. Az amerikai North Carolina Egyetem és a Brigham Young Egyetem kutatása szintén alátámasztja, hogy az egészséges társas kapcsolatok, illetve a közösségi élet meghosszabbítja az életünket. A 148 tanulmány metaanalízisével – közvetve 300 ezer résztvevő bevonásával – készült vizsgálat szerint a társas kapcsolatok hiánya jobban növeli a halálozás kockázatát, mint a mozgáshiány vagy az elhízás.


A tajcsi számos, öregséggel járó betegség tüneteit csökkenti

Több tanulmány is megerősítette, hogy a mozgásmeditációnak is nevezett tajcsi számos öregkori betegségre gyógyszer. Segít többek között az ízületi gyulladás, a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri panaszok kordában tartásában.


A meditáció csökkenti a stresszt, és segít a belső béke megteremtésében

Ismert, hogy a meditáció segít az elme lecsendesítésében, növeli a tudatosság és az éberség szintjét, és nem mellesleg jótékonyan hat testi folyamatainkra is. A modern tudomány az elmúlt években fokozatosan feltárta e hatások fizikai hátterét.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatása szerint a meditáció hat a stressz-szintet, valamint az immunrendszert befolyásoló gének működésére. Amikor a Harvard Egyetem kutatói nagy stresszben élő embereknek receptre jógát és meditációt írtak fel, néhány hét után a gyakorlatoknak sejtszintű hatásuk volt. A sejtekben javult mind a mitokondriális energiatermelés, mind az energiafelhasználás. Ismert továbbá az is, hogy a meditációs technikák sikeresek a magas vérnyomás, valamint az ismeretlen eredetű meddőségek kezelésében is.


Az együttérzés az értelmes élet kulcsa

A tibeti buddhista hagyománynak központi eleme a szeretetmeditáció (vagy más néven metta). Az amerikai Emory Egyetem kutatói tudományos eszközökkel támasztották alá, hogy a tibeti szeretetmeditáció rendszeres gyakorlása segít az emberi kapcsolataink megerősítésében: jobban tudjuk mások arckifejezését kódolni, erőteljesebben érzékeljük a körülöttünk lévő barátok, közösség erejét, támogatását, tudatosabbá válunk emberi kapcsolatainkban, valamint az életünket értékesebbnek és értelmesebbnek fogjuk találni.

Elfogadni azt, amire nincs ráhatásunk: meghosszabbítja az életet

Ugyancsak a buddhista tanítások szerint, amit nem tudunk megváltoztatni, tanuljuk meg elfogadni, és ezáltal mérsékelhetjük a szenvedésünket. Különösen igaz ez az idősekre. Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatása szerint azok az idősek, akik el tudják fogadni, hogy idővel rászorulnak mások támogatására, és csorbul a függetlenségük, tovább élnek, és boldogabbnak is vallják magukat. A tanulmány szerint az, hogy egy idős ember mennyire tudja elfogadni a megváltoztathatatlant, kulcsfontosságú a hátralévő évek számát tekintve.


A legfőbb, amire szükségünk van, az a szeretet

Minden bölcs tanítás vallja, hogy a boldog, értelmes élet alapja a szeretet. A Harvard Egyetem kutatói egy 75 éven keresztül folytatott kutatásban szintén erre jutottak. A grandiózus vizsgálat 268 férfi életútját követi, rendszeresen meginterjúvolják őket személyes fejlődésükről, értékeikről, valamint céljaikról. Az eredmények szerint a legtöbb boldogság a szeretettel teli emberi kapcsolatokból fakad.

(forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20140322-8-osi-tanitas-amit-mar-a-tudomany-is-alatamasztott.html )