Cinóber

Cinóber, cinnabarit

Hozzárendelhető
Csakra: gyökércsakra 
Csillagjegy: Oroszlán
Elem: tűz
Színe: vörös, barnásvörös, szürke.
Átlátszóság: áttetsző
Kristályszerkezet: trigonális vulkáni / ritkán üledékes
Ásványtanilag: higany-szulfid
Mohs keménység: 2-2,5
Sűrűség: 8,1
Képlet: HgS
Előfordulás: Olaszország, Oroszország, Kína: USA, Spanyolország...Sajátosság:
A Cinóbert tartsuk távol gyerekektől és állatoktól, mivel higany tartalma miatt mérgező, mindennemű használata kizárólag (üvegbe, dobozba) zárva, közvetett módon, -mint információ- használható.
Kristály víz és elixír készítésére közvetlen módon használata tilos, kizárólag zárt üvegbe zárva, mint információ.

Jellegzetességei: a cinóber vonzza a gazdagságot. Hasznos a szervezői és a közösségi munkában, az üzletben és a pénzügyekben. Hasznunkra válik akkor is, ha az egyéniségünket akarjuk kiemelni, vagy pedig az imidzsünket megváltoztatni, mivel erősíti bennünk a méltóságot.
A viselkedésünket kellemessé és elegánssá teszi.

Mentálisan: a cinóber gördülékennyé teszi a gondolkodásunkat és a beszédünket is.
Spirituálisan: megtanít arra, hogy mindent úgy fogadjunk el, ahogy van. Oldja az energiablokkokat, és összehangolja az energiaközpontokat.
Gyógyhatása: a cinóber serkenti a szervezetben az energia áramlását. Mindenféle fekéllyel szemben hatásos, de alkalmazhatjuk mirigyműködés zavarainál, anyagcsere zavaroknál, és bélpanaszok esetében is. Csökkenti a száj- és az izzadságszagot, nyálkahártya gyulladásnál kezelésére is használható. 
A cinóber segíti a gyors gondolkodást , mert befolyásolja az agy reakciósebességét. Javítja az emlékezetet és segíti a koncentrációt, enyhíti a koncentrációs zavarokat. Kiegyenlíti a hangulati ingadozásokat, enyhíti a nyugtalanságot az idegességet, megszünteti az állhatatosságot. Gyógyítja és tisztítja a vért, erőt és rugalmasságot ad a fizikai testnek, stabilizálja a testsúlyt.

Alkalmazása: Mérgező anyag tartalmánál fogva kizárólag bezárva, közvetett módon alkalmazható.

Forrás: Judy Hall Kristálybiblia