Citrin

CITRIN
Hozzárendelhető 
Csakra
: napfonat csakra, torok csakra
Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak
Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Majom, Kakas, Disznó, Bivaly
Elem: föld (sárga, barna), levegő (fehér)

Tulajdonság

Szín: A világostól az aranysárgáig , átlátszó – áttetsző
Mohs-keménység:7
Ásványtanilag: sárga kvarc kristály ( szilícium-dioxid, trigonális, vulkáni)
Előfordulás:Brazília, USA, Spanyolország, Madagaszkár, Franciaország, Namíbia, Burma, Oroszország, Nagy-Britannia,
Beszerezhetőség: nehézkes
Sajátosság: A kereskedelemben kapható citrin jó része 470-560 °C-on barnított ametiszt. A barnított citrinnek azonban vöröses beütésűek, míg a természetes citrin halványsárga.
JELLEGZETESSÉGEI:
A citrin hatékonyan tisztít és regenerál. A nap erejét hordozza, rendkívül jótékony hatású kő. Meleget, és energiát ad, nagyon kreatív. Azok közé a kristályok közé tartozik, melyeket sosem kell tisztítani. Elnyeli, átalakítja, szétszórja és földeli a negatív energiát, ezért fokozottan védi környezetét, energiával tölt fel, védelmezi az aurát.
A gazdagságot hozó kristályok közé tartozik, vonzza a gazdagságot és a gyarapodást, a sikert és mindent, ami jó. A citrin körül bánatnak és negatívitásnak nincs helye. Hatásosan simítja el az egy közösségen vagy családon belüli nézeteltéréseket.
Pszichológiailag: Növeli az önérzetet, önbizalmat, hangsúlyozza az egyéniséget , fejleszti az eltökéltséget, serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést. Elősegíti az új tapasztalatok élvezését, és a legjobb megoldás megtalálásáig támogatást nyújt az összes lehetséges út feltérképezéséhez.
Lelki, vagy tudati területen: Fokozza az életörömöt, megszünteti a negatív jellemvonásokat, a félelmeket, megállítja a haragot, érzelmileg kiegyensúlyoz!
Mentálisan: növeli a figyelem-összpontosítást, és az elme újjászületik tőle. Kitűnő a depresszió, a félelmek és a fóbiák legyőzéséhez, erősíti a belső nyugalmat. Tudatára ébreszt a magasabb tudatnak.
GYÓGYHATÁS
A citrin a gyomor és a belek problémáin segít. Felfúvódás, teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorhurut esetén alkalmazzák. Hatással van a hasnyálmirigyre, és hasznos cukorbetegség esetén is. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítési és tisztulási folyamatait. Hat a bőr tisztátalansága, sőt fejsömör ellen is. Hasznos segítség a citrin a diéta során, mivel segíti a méreganyagok kiválasztását. Oldja az energiarendszer blokádjait, kedélyjavító, hat a depresszió ellen is. Meleg kisugárzása csökkenti a hidegérzetet. Még egy különlegessége van : elerőtlenedés esetén elmulasztja a fáradtságot, önbizalmat, bátorságot és új életenergiát önt belénk. Mivel építőleg hat az idegekre, megszünteti az idegességet is. Használatával megszűnik az önsajnálat, az önromboló tendenciák, még az öngyilkos gondolatok is eltűnnek.Harmonizálja a napfonat csakrát. 
ALKALMAZÁS:
Viseljük az ujjunkon, vagy a torkon, a bőrrel érintkezve! Egy lefelé mutató citrin csúcs viselése a lélek aranysugarát lehozza a fizikai valóságba. A citrinből készült medál viselése legyőzi azt a nehézséget, amelyet a gondolatok és az érzések szavakba öntése okoz. Gyógyítás céljára helyezzük a megfelelő testrészre! Meditáláshoz gömb alakban használjuk! Az otthonunkba, vagy az irodánkba tegyük a gazdagság sarokba! (A gazdagság sarok a ház főbejáratától, illetve egy szoba ajtajától balra a legtávolabb esik.


A fenti adatok különböző irodalmi dokumentumokból gyűjtött összefoglalás!

Felhasznált irodalmak:
Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve
Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa
Judy Hall : Kristálybiblia

Az esetek többségében a  szerzők egymástól függetlenül ugyanazokat a gyógyhatásokat fedezték fel a kristályokban. Amennyiben nem talál információt egy-egy  ásványról, és kíváncsi rá,  jelezzen!

Az ásványokkal való holisztikus gyógyítás nem helyettesíti a szakorvosi ellátást!