Gagát

Gagát ( Jet )

Csakra: gyökércsakra
Csillagjegy: Bak
Elem: föld
Színe: fekete.
Képlet: C

Sajátossága: A gagát "sugárzókőként" és "tárolóként" egyaránt működik, ezért célszerű rendszeresen tisztítani, kiüríteni. Porózus kő, a közvetlen napsütéstől óvni kell.
Jellegzetességei: bár valójában a gagát megkövült fából képződött, úgy néz ki, mint a szén. A kőkorszak óta talizmánként használják. Elvonja a negatív energiát, és csillapítja az ok nélküli félelmeket. A nyak körül viselve védelmet biztosít. Óv az erőszakkal és a betegségekkel szemben, véd az asztrális utazások alatt. A régi időkben a "sötétség lényei" ellen alkalmazták.
Úgy tartják, hogy akik ehhez a kőhöz vonzódnak, azok "öreg lelkek", aki sokszor megtapasztalták már a földi inkarnációt.
A gagát ugyancsak lehetővé teszi extraszensz tapasztalatok szerzését, és támogatja a spirituális megvilágosodására való szándékot.
A hagyomány szerint a a gagát ékszer viselője testének részévé válik. Ezért azt tanácsolják, hogy az örökölt vagy vásárolt ékszereket nagy elővigyázatossággal meg kell tisztítani. A gyógyításhoz használt kövekkel pedig minden egyes alkalom után ugyanezt kell tenni.
A gagát stabilizálja a pénzügyi helyzetet, és védi az üzleti ügyeket. Ezért tehetjük a készpénz mellé vagy a ház gazdagságsarkába (a bejárati ajtótól balra a legtávolabb) vagy az üzlethelyiségbe.
Pszichológiailag: a gagát lehetővé teszi, hogy kezünkbe vegyük életünk irányítását. Helyrebillenti a hangulatváltozásokat, csillapítja a depressziót, stabilitást és egyensúlyt hoz.
Tisztítja a gyökér csakrát, és serkenti a kundalíni energiafelemelkedést. A mellkasra helyezve, a kundalíni energiát a koronacsakra felé irányítja.
Gyógyhatása: A gagát pozitív hatással van az izületi gyulladásra. Segít gerinc, izületi panaszok, lábdagadás esetében. Erősíti a légutakat, a hörghurutnál is segitségünkre lehet. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása is van. Használható még bél betegségekre (hasmenés) fejfájás, bőrbetegség kezelésére. A gagát javítja a kitartást. Rezgése lévén felveszi a lelki bánatot, s új reménységet ad. Gyász idején igen hasznos segítség.
Jótékonyan hat a migrénre, az epilepsziára és a megfázásra. Leapasztja a mirigyduzzanatot, és gyógyítja a gyomorfájást. A hagyomány szerint kiváló a menstruációs görcsökre is.