Blog

"Ásványból álmodva" önálló kiállítás Marcali Korzóban

Kriszta
Kriszta
2022.03.18 09:51
"Ásványból álmodva" önálló kiállítás Marcali Korzóban

 

Első, önálló, - "Ásványba Álmodva" című kiállítás nyílt az általam készült ékszereimből, a Marcali Kultúrális Korzóban.

Nagy öröm volt számomra az a felkérés, a helyi kultúrális intézmény vezetőitől, -tudván, hogy kézműves ékszereket készítek, így önálló kiállításra invitáltak.

  

Nagy megtiszteltetés ért, mikor a Marcali Kulturális Korzó vezetősége felkért, hogy ékszereimet a helyi Amatőr Alkotók termében kiállítás formájában bemutassam.
A felkérést örömmel fogadtam.
Más feladat egy kézműves vásárra készülni és más kihívásokat jelent egy kiállítás.
Ez az, ahol igazán megmutathatom az ásványok, ékszerek, technikák sokszínűségét.
A bemutatott termékeket nem csak nőknek és az ékszerek szerelmeseinek szántam.

   A mindennapi és alkalmi nyaklánc, karkötő, gyűrű és fülbevalókon kívül haj-, fejdíszek (tiarák) , bokaláncok, ásványból készült dísztárgyak, gyerekeknek szánt ékszerek, babaláncok, férfi ékszerek kerülnek bemutatásra, de helyeztem ki saját személyes gyűjteményemben lévő természetes natúr ásványokat is, hogy a látogató láthassa az ásvány természetben fellelhető formáját.

Az ékszerek készítéséhez az ásványok befoglalásárt többféle anyaggal, technikával kombinálom.
Vannak bőrrel kombinált ásvány karkötők, medálok, apró gyöngybe foglalt, vagy gyönggyel, színes tollakkal kombinált ékszerek, ...és számomra örök kedvenc, ha drót szövés technikával réz, ezüst, vagy aranyozott huzalba foglalok egy-egy kövecskét, legyen az aprócska medál, gyűrű, fülbevaló, nyakék, vagy karkötő...

Lehet, hogy a látogató csak egy egyszerű medálkát, gyűrűt lát, de ha az egész pár, vagy sok-sok szál huzallal kezdődik, amit csavargatok, hajlítgatok, kalapálok, miközben lépésről lépésre látszódok a drótok kesze-kuszaságából kibontakozó végtermék, akkor máris más szemszöből tudunk tekinteni az elkészült ékszerre.
A látogató csupán a kész műveket látja, a műhelymunkába ezzel betekintést nem kap, de akik kreatív szemszögből tekintik meg ezen ékszereket, ők láthatják azokban rejlő aprólékos, kifinomult mögöttes munkát...
Míg egy ékszer születik, fejemben már újabb formák kerülnek megalkotásra, így két egyforma ékszer nem kerül ki kezeim közül. Senkinek sem kell attól tartania, hogy egy különleges alkalomra kiválasztott ékszer
szembe kerül vele...
Természetesen, ha valakinek megtetszik egy fazon, de azt más drágakővel, színnel szeretné, azt egyedileg készítem, igényeinek megfelelő méretben, anyaggal.

A kiállítás április 19-ig látogatható Marcaliban,
azt követően a weboldalra folyamatos feltöltésre kerülnek a kiállítási ékszerek..

Média megjelenés:

Marcali Művelődési KözpontMarcali Portál


Amennyiben különleges alkalomra, vagy a hatása miatt mindennapi viseletre keres egyedi ékszert, azt kérésre szívesen készítem.
Egyedi rendelésekkel kapcsolatban keressen :
e-mailben: mykriszta@gmail.com,
telefonon: + 36305177461