Kunzit , Hiddenit , Szpodumen

Szpodumen ;  Kunzit ,  Hiddenit, Trifán

Hozzárendelhető csakra: Szívcsakra
Nyugati csillagjegy: Mérleg, Halak
Kínai csillagjegy: Kutya, Nyúl,
Elem: víz, levegő (rózsaszín)

Tulajdonság:
Szín: ibolya, halvány ibolya, rózsaszínű, átlátszó, sárga, zöld
Kristályszerkezet: monoklin
MOHS-keménység:
6,5-7
Sűrűség:
3,1-3,2
Képlet:
LiAlSi2O6
Kémiai név:
lítium-alumínium-szilikát
Ásványtanilag: rózsaszínű lánc szilikát (piroxéncsoport, monoklin, vulkáni )
A spodumen láncszilikát a piroxéncsoport tagja.
A kunzit a spodumen (szpodumen) ásványcsoportba tartozik,  kristályterápiában a kunzit elnevezést használják, a színektől függetlenül.
A spodumen ásványcsoport színváltozatai és annak drágakő elnevezései a színtől függően:
A rózsaszín, lilás, ibolya-vörös, bíbor színű: Kunzit
Zöld: Hiddenit
Színtelen, áttetsző, sárga: Trifán

Javallat: 
Szellemi, vagy spirituális szinten: alázat
Lelki, vagy tudati területen: Fejleszti a megérzés képességét, segít a kapcsolatteremtés nehézségein
Mentálisan: megkönnyíti a kritika elfogadását, fejleszti a toleranciát és a szolgálatkészséget 
Testi, szervi hatás: jó a neuralgiára, az isiászra, a fogfájásra, oldja a szív feszültségeit.
Beszerezhetőség: nehézkes 
Sajátosság: a kunzit, roppant törékeny kő, lehetőleg ne ürítsük ki vízzel. A napfény kifakítja

GYÓGYHATÁS:
Ez a kő hatással van a szervezetben fellépő feszültségekre, és az ízületi bántalmakra. Javítja a vérömlenyek gyógyulási folyamatát. Alkalmas a trombózis megelőzésére. Segít az időskori betegségek, mint pl.: az éjszakai izzadás, az érelmeszesedés vagy a szürke-hályog esetében. Az arthritis, a köszvény, és az ízületi fájdalmak, valamint az isiász, illetve a vállak és a nyak merevsége egyaránt kezelhető kunzittal. Erősíti a szívet, és szabályozza a vérkeringést, és a pajzsmirigy tevékenységet. Alkalmazzák idegpanaszok, és –gyulladások ellen. Rezgése segít feloldani a szívcsakra tájékának blokádjait. Kiegyenlíti emóciónkat, és jó hatással van kedélyünkre.(„Rózsaszín szemüvegen át mutatja a világot”) Sérült érzelmek esetén segít , hogy a sérülést kezelni tudjuk. Megnyitja a szívet a szeretet számára. –Súlyos betegségek esetében is megmutatkozik a kunzit gyógyító hatása: Használják mániás depresszió, mongolizmus, epilepszia, Parkinson-kór, skizofrénia és alkoholizmus kezelésére. 

A különböző színű kunzitoknak az általános jellegzetességek  mellett egyedi tulajdonságaik vannak.

Színtelen: Segít lelkünk elveszett részeinek megtalálását és visszahozását, valamint használható befogadóházként is és a lélek számára, amíg újra egyesül a testtel.

Sárga kunzit: tisztítja a környezeti szennyezést, valamint eltéríti a sugárzást és a mikrohullámokat az auramezőtől. Összehangolja a csakrákat, újraépíti a DNS-t, stabilizálja a sejthálózatot és a kalcium-magnézium egyensúlyt a szervezetben.

Lila kunzit: Csillagkapu és a végtelenség szimbóluma. Könnyebbé teszi az átmenetet a haldokló számára: biztosítja azt a tudást, amelyre a távozó léleknek szüksége van, s amely átsegíti a megvilágosodásba. A lila kunzit az idő korlátain áthatol a végtelenig.

Hiddenit, a kunzit zöld színű változata. Színe a sárgától a smaragdzöldig változhat. Összekapcsol a többi világgal, s ezzel segíti a magasabb rendű birodalmakból érkező  tudás átvételét. A zöld kunzit földeli a spirituális szeretetet, támogatást nyújt az új kezdetekhez.
A gyógyításban a csecsemőmirigyre a mellkasi testtájékra, ízületi bántalmakra jótékonyan hat, javítja látásunkat, hallásunkat, nagy hatással van az idegi zavarokra.  Segít a félelmek és a depresszió leküzdésében, javítja a kedélyállapotot.  Serkenti a spirituális érzékelést, ezért a legjobb, ha a harmadik szemre tesszük. Hasznára van a szellemi és az érzelmi tapasztalatok megszerzésében

ALKALMAZÁSA: tartsuk a kezünkben, tegyük a megfelelő testrészre, vagy alkalmazzuk elixírként ( közvetett) .Viseljük medálként, vagy ragasszuk a mobiltelefonra, komputerre!
Csillapíthatjuk vele a pánikot, ha a kézbe fogjuk, vagy a napfonat csakrára tesszük