Peridot, Olivin

Peridot, Olivin, Krizolit

Nyugati csillagjegy: Ikrek, Oroszlán, Rák.
Szín: Sárgás zöld, olaj zöld, zöldesfekete, átlátszó, áttetsző.
Csakra: szívcsakra 
Elem: föld
Színe: olivzöld, ságászöld, mézszínű, vörös, barnás.

Jellegzetességei: a régi időben a peridotról azt hitték, hogy távoltartja a gonosz lelkeket. Napjainkban még mindig az aura védelmezőjének tartják.
Erőteljesen tisztít. Minden szinten felszabadítja és semlegesíti a mérget. Tisztítja a fizikai és a finomtesteket, valamint a tudatot. Megnyitja, tisztítja és aktivizálja a szív– és a napfonatcsakrát, megszabadít a "régi terhektől". Elűzi a bűntudatot és a zaklatottságot. Megmutatja, miként ügyeljünk az útmutatást biztosító magasabb rendű energiákra.
Ez a kő megszabadít a negatív mintáktól és régi rezgésektől, így elérhetővé teszi az új frekvenciát. A pszichológiai kezelés hatását ugrásszerűen felgyorsítja. Ez a vizuális benyomásokat életre hívó kő segíti megérteni a sorsunk alakulását és spirituális céljainkat. Főleg a gyógyítók számára hasznos.
Pszichológiailag: a peridot csillapítja a féltékenységet, a sértődöttséget, a rosszindulatot, méghozzá anélkül, hogy agresszívvé tenne. Fejlődésre ösztönöz, segít megvalósítani a szükséges változásokat. Hozzájárul ahhoz, hogy a múltba visszatekintve felismerjük mindazt, ami javunkra válik a megszerzett tapasztalatokból; s megmutatja, miként bocsássuk meg önmagunknak. Erősíti a pszichológiai tisztaságot és jóllétet. Lehetővé teszi a spirituális igazság megismerését, és szabályozza az élet körforgását.
Mentálisan: a peridot élesíti a tudatot és megnyitja a tudat új szintjei előtt. Megszünteti a letargiát és ráirányítja a figyelmet minden olyan dologra, amelyet tudatosan vagy tudattalanul elhanyagolunk. A peridot segítségével beismerjük a hibáinkat, aztán továbblépünk. Arra ösztönöz, hogy felelőségetet vállaljunk a saját életünkért, különösen olyan helyzetekben, amikor úgy gondoljuk, hogy minden baj valaki más hibájából történik. A peridot hatása javítja a nehéz kapcsolaton
Gyógyhatása:
A peridotnak erősítő hatása van, illetve a bőr területén hat a pattanásokra, az ekcémára, a herpeszre, a kiütésekre (a csalánkiütésre is) a pikkelysömörre (psoriasis), a pigmenthiányos bőrfoltokra, böringerekre. Gyógyítja és regenerálja és feszesebbé tesz a  szöveteket. Erősíti az anyagcserét.
- Hatással van a belekre is. Alkalmazhatjuk székrekedés, felfúvódás, teltségérzet és bélgyulladás kezelésére éppúgy, mint az anyagcsere élénkítésére. 
-Segíti a fehérvértestek képződését, a szervezet méregtelenítését, csökkenti a lázat, optimalizálja az epeműködést.
-
Támogatja a szív, a csecsemőmirigy, a tüdő, az epehólyag, a lép és a bélrendszer működését; gyógyítja a fekélyt, erősíti a szemet. Energiái ellensúlyozzák a rögeszmés depressziót és legyőzik a hipochondriát.

Igen hatékony segítség olyan betegségek esetén, mint a köszvény, a reumatizmus vagy az epilepszia.-  A peridot hatással van a csecsemőmirigyre is, ezálltaljótékonyan hat az életerőre és a betegségek utáni lábadozásra. Melankólia, depresszió, negatív gondolatok, szégyenérzet, teljesítménycsökkenés, mániás depresszió, gondok okozta álmatlanság, önvádak, önsajnálat, téves eszmék és búskomorság estén is hasznos segítség. -Hatására megtanuljuk, hogyan éljünk és cselekedjünk önállóbban, hogyan határozzuk meg mi magunk életünk irányát, s hogyan szabaduljunk meg  önvádainktól. A sebezhetőség érzése elmúlik,a harag, a düh, a frusztráció eltűnik.
Forrás:
Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve
Judy Hall, Kristálybiblia