Zafír

Zafír


Hozzá rendelhető:
Csakra: homlokcsakra
Nyugati csillagjegy: Bika, Szűz, Nyilas, Vízöntő, Halak
Kínai csillagjegy: Kígyó, Kakas, Patkány, Tigris, Nyúl
Elem: tűz, levegő

Tulajdonságai:
Kinézet: Fényes, csiszoltan átlátszó, gyakran kicsi vagy nagy homályos darab.
Gyakoriság: Néhány zafírszín ritka, de a legtöbb könnyen beszerezhető csiszolatlan kőként.
Szín: a kék több árnyalata, a vöröstől a mélyvörösig, rózsa-szín, narancssárga, zöld
Átlátszóság: az átlátszótól az átlátszatlanig
Porszín : fehér
Kristályszerkezet: trigonális
Mohs-keménység: 9
Sűrűség: 3,9-4,1
Képlet: Al2O3
Előfordulás: Srí Lanka, Thaiföld, Kenya, India, Kína, Ausztrália, Mianmar, Csehország, Brazíliastb.

Jellegzetességei: A zafír a bölcsesség köveként ismert, s mindegyik színnek megvan a maga különleges bölcsessége.
Az agyra összpontosít: nyugtatja, mentesíti a nemkívánatos gondolatoktól és a szellemi feszültségtől. Biztosítja az elme békéjét és a higgadtságot. A zafír összehangolja a fizikai a szellem és a spirituális síkokat, helyreállítja az egyensúlyt a testen belül.
Ez a kő megszabadít a depressziótól és a spirituális zavarodottságtól, valamint élénkíti a figyelem-összpontosítást.
Fellendülést hoz és vonz mindenfajta jó képességet.
A torokra téve feloldja a kudarcérzetet, és megkönnyíti az önkifejezést.

Gyógyhatása: A zafír csillapítja a szervezet túlzottan tevékeny rendszereit, és szabályozza a mirigyeket. Gyógyítja a szemet, eltávolítja a szennyeződéseket és a stresszt, jótékonyan hat a vér betegségeire, csillapítja a túlzott vérzést és erősíti az ereket, növelve rugalmasságukat.
A zafír hatással van a fej egész területére (agy, szem, orr, torok, fül, haj), s befolyással van az ott fellépő zavarokra és betegségekre. Hatása kiterjed a bőrre (allergia és kiütések esetében is), a tüdőre, a gyomorra is, enyhíti a fájdalmakat, erősíti az idegeket, ezáltal megszünteti a belső nyugtalanságot és az alvási zavarokat.
- Hajhullás és kopaszodás (alopecia) ellen éppoly hatásos, mint az idő előtti öregedés (progeria) ellen.
Segít az asztmás betegségek esetén. A szemet illetően a látás javítására éppúgy használható, mint kötőhártya gyulladás ellen.
-Javítja az étvágyat, csillapítja a gyomorégést és a savtolulást.
-A fül esetében a következőkre használhatjuk: középfülgyulladás, süketség, fülfolyás vagy annak enyhítése, fülfájás.
-Zafírral az alábbi bőrbetegségek befolyásolhatók: kelések, fekélyek a szemhéjon, arcpír, allergia, bőrkiütések, viszkető bőrkiütés (prurigo), psoriasis, bőrtisztátalanságok, pattanások, ekcéma.
-A zafír a szívpanaszokat is orvosolja: használhatjuk szívburok-gyulladás (pericarditis), szívhártya-gyulladás, szívfájás ellen.
-Emellett a következő tünetek kezelésére is alkalmas krónikus feszültségek, ízületi panaszok, öv-sömör, bélpanaszok, agyhártyagyulladás (meningitis), láz, görcsös gyomor-hurut (gastritis), gyomorfekély, isiász, lumbágó, gégehurut (laryngitis), arcüreggyulladás, fejfájás, migrén, az anyagcsere okozta fejfájás, tüdőgyulladás, neuralgia (ideggyulladás), neuralgikus fájdalmak.
A zafír hatásai azonban még ezeken is túlmutatnak: használhatjuk a kolerikus temperamentummal rendelkező emberek megnyugtatására, az agresszió csökkentésére, kábaság esetében, depresszió ellen, a koncentráció javítására, szellemi zavarok esetében, a kreativitás javítására, melankólia ellen, belső nyugtalanság ellen, fájdalmas menstruációkor, neurózis, skizofrénia, tévképzetek és téboly esetében, a veseműködés javítására, reuma esetében. A zafír hat ezenkívül a rákos daganatok minden fajtájára.

ALKALMAZÁSA: Érintkezzen a testtel!
Viseljük gyűrűként, vagy tegyük a megfelelő testrészre!

KÜLÖNLEGES SZÍNEK:
A zafír mindegyik színének egyedi tulajdonságai s vannak az általános jellegzetességek mellett.

Fekete zafír: Védelmet nyújt és központosító hatású. Elősegíti, hogy bízzunk a saját megérzésünkben javítja a munkakilátásainkat és segít megtartani az állásunkat.

Kék zafír: A spirituális igazságot keresi s a hagyomány szerint a szeretet és a tisztaság e képe. Rendkívüli hatással van a Földre, és hatékony csakragyógyító*. Ez a nyugodt kő segít megmaradni a spirituális úton, míg a sámán ceremóniákon a negatív energia átalakítására használják.
Megnyitja és gyógyítja a torokcsakrát, valamint a pajzsmirigyet; elősegíti az önkifejezést és az igazság kimondását.

Zöld zafír: Javítja mind a külső mind a belső látást, megkönnyíti az álmok visszaidézését.
Serkenti a szívcsakrát; lojalitást, hűséget és egységet biztosít. Fokozza a könyörületet, valamint lehetővé tesz mások gyarlóságainak és sajátos tulajdonságainak a megértését. Bizalmat és tiszteletet tanúsít mások meggyőződése iránt.

Rózsaszín zafír: Mágnesként viselkedik, mindent az életünkbe vonz, amire szükségünk van a fejlődésünkhöz.
Gyors hatású kő és arra tanít, hogy miként uralkodjunk az érzelmeinken.
Megtisztít az érzelmi blokkoktól és egyesíti az átalakított energiákat.

Bíbor zafír: Tudatossá tesz. Hasznos a meditációhoz, serkenti a kundaliní* energia felemelkedését és a koronacsakrát*, megnyitja az utat a spiritualitáshoz. Az extraszenez képességekhez való kapcsolódásával élénkíti a tobozmirigy működését, és javítja a látó képességeket. Rendkívül nyugtatóan hat az érzelmi ingatagságra.

Királyi zafír: Eltávolítja a csakrákból a negatív energiákat, serkenti a harmadik szem* működését, hogy a spirituális fejlődésünkhöz szükséges információk elérhetők legyenek. A gondolataink és az érzéseink iránti felelősségre tanít. Jótékonyan hat az agy rendellenességeire beleértve a diszlexiát is.

Csillag zafír:
A mélyén ötágú csillagforma alakú képződmény van.
Ez a ritka kő bevon a saját mélységeibe és megnyitja az intuíciót. Biztosítja gondolataink központosítását, és segít előre megérezni mások szándékait. Azt tartják róla, hogy földön kívüli lényekkel tart kapcsolatot.

Fehér zafír: Végtelenül tiszta az energiája.
Megnyitja a koronacsakrát, a spirituális tudatot nagyon magas helyre juttatja el; és megnyitja az utat a kozmikus tudathoz*.
Rendkívüli védelmet biztosít, amely eltávolítja az akadályokat a spirituális utunkról. Lehetővé teszi, hogy felismerjük lehetőségeinket és életcélunkat.

Sárga zafír: Az otthonunkba vonzza a gazdagságot, s ha a készpénz mellé tesszük, növeli a fellendülést és a bevételeket. Ha viseljük, mindig érintkezzen a bőrrel!
Serkenti az értelmet, fejleszti az átfogó látásmódot, így felismerjük az összefüggéseket.
Elixírként eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből.