Kalcedon

KALCEDON

A kalcedonhoz hozzárendelhető:
Csakra: Torokcsakra
Csillagjegy: Ikrek, rák, Szűz, Nyilas, Bak
Elem : levegő, némi víz (fehér változat)

Tulajdonságai:
Szín: szürke, szürkéskék, szürkészöld, szürkésfehér

Gyógyhatás:
Mivel a kalcedon főleg a torokcsakra területén fejti ki hatását, általában e tájék betegsége és zavarai esetén alkalmazzák.
Hat az olyan légúti megbetegedésekre, mint például a torokgyulladás, a hörghurut akut és krónikus formája, a rekedtség, torokfájás, gégehurut, pajzsmirigy és betegségei ellen. A beszédképességet javító tulajdonságai miatt beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas. A torok területén jelentkező blokádokat felszámoló hatása miatt a kő ragadványneve : " a szónokok köve".
A kalcedon a szemnek is jó orvossága,különféle szempanaszok és zöldhályog esetén is alkalmazzák. További alkalmazási lehetőségei is vannak, például hat a mirigyekre is. Szoptató anyáknál javítja a tejtermelést,de emlőgyuladás gyógyítására is használatos. A hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlott a használata. Szabályozza a hormonális ciklusokat.  A belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére gyakorolt hatása révén cukorbetegek számára is ajánlott, mivel szabályozza a vércukorszintet. Használatával gyorsabban elállíthatjuk a sebek vérzését, s gyógyulásukat is meggyorsítjuk. Segít legyűrni az utazási rosszulléteket és frontérzékenységet, enyhíti a hányingert befolyásolja a nyirokáramlást. Használják ágybavizelés és epilepszia ellen is. A diéta elősegítésére is alkalmas a kalcedon : csillapítja az éhséget, gátolja a tápanyagfelvételt, oldja a vizenyőt (ödémát), szabályozza a testfolyadékokat és segíti a szervezet méregkiválasztását.
Segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől, nyugtat, ellazít, megszünteti a belső nyugtalanságot, fokozza a terhelhetőséget. Nem csupán az agressziót építi le, hanem megkönnyíti a mások agressziójával való elbánást is, sőt tudatosítja bennünk saját, gyakran elfolytott agressziónkat. Harmonizálja és megnyugtatja az indulatokat is. Segít a lelki traumák feldolgozásában, visszaadja önbizalmunkat és az elevenség érzését