Topáz

Topáz

Hozzárendelhető:
Csakra: torokcsakra
Nyugati csillagjegy: Szűz, Nyilas, Vízöntő, Kos, Bika, Ikrek, Oroszlán, Skorpió
Kínai csillagjegy: Kakas, Patkány, Bivaly
Elem: levegő
Tulajdonságai:
Szín: Aranysárga, barna, kék, színtelen vörös-rózsaszín
Kinézet: Átlátszó, csúcsos végű kristályok; gyakran kicsi és fazettált, vagy nagy darab.
Átlátszóság: az átlátszótól az áttetszőig
Porszín: fehér
Kristályszerkezet: rombos
Mohs-keménység: 8
Sűrűség: 3,5-3,6
Képlet: AI2FE2I SiO4
Lelőhely: Egyesült Államok, Mexikó, India, Ausztrália, Dél-Afrika, Srí Lanka, Pakisztán,
Norvégia, Oroszország, Namíbia, Japán,  stb. 
Gyakoriság: Szaküzletekben könnyen beszerezhető, a sárga és vörös-rózsaszín ritka.

Jellegzetességei: A topáz gyengéd empatikus kő, oda irányítja az energiát, ahol leginkább szükség van rá.
Csillapít, gyógyít, serkent, újra feltölt és motivál valamint összehangolja a test meridiánjait.
Az igazságot és a megbocsátást támogatja. Segít fátylat borítani a múltra, rávilágít a célokra, és hozzákapcsol belső erőforrásainkhoz.
Megerősíti a bizalmunkat az Univerzumban, és képessé tesz arra, hogy inkább csak „legyünk" és ne „tegyünk" semmit.
Elűzi a kétséget és a bizonytalanságot.
A topáz vibráló energiája örömöt, nagylelkűséget, bőséget és jó egészséget biztosít. A hagyomány szerint a szeretet és a jó szerencse köve, segíti sikerre vinni a céljainkat. Rendkívüli módon támogatja az igenlő hozzáállást és annak megnyilvánulását, valamint a vizualizációt.
Azt mondják, hogy egy topázkristály lapjai és csúcsai pozitív és negatív energiákat egyaránt tartalmaznak, s ennek köszönhetően az Univerzumnak szóló kívánság fókuszálható hogy aztán majd a földi síkon megnyilvánuljon.
Hatékonyan tisztítja az aurát* és mélyíti a relaxációt; minden szinten oldja a feszültséget, valamint ott gyorsítja fel a spirituális fejlődést, ahol leginkább gátolt.
Pszichológiailag segít felfedezni saját belső értékeinket. Lehetővé tesz hogy magabiztosnak és emberbarátnak érezzük magunkat, aki szívesen megosztaná a szerencséjét a körülötte lévőkkel és napfényt sugározna rájuk.
Az örömteli topáz mellett a negatívitás nem tud megélni.
Erősíti a nyitottságot és az őszinteséget, az önmegvalósítást és az önfegyelmet; valamint arra ösztönöz, hogy fejlesszük belső bölcsességünket.
Mentálisan támogatja a problémamegoldást, és különösen azoknak hasznos, akik a művészetekkel jegyezték e magukat. Segít tudatára ébredni annak, hogy milyen hatással is vagyunk másokra, valamint felismerni a kemény munka és az élettapasztalatok árán megszerzett tudást.
Képessé tesz arra, hogy az összefüggéseket és az apró részleteket egyaránt észrevegyük, és azt is hogy ezek miként függnek össze egymással. Megkönnyíti az ötletek kifejtését és éleslátást biztosít. A topáz egyedülálló módon támogatja az érzelmeket: megszilárdítja ezeket és befogadóvá tesz a szeretetre, bárhonnan is eredjen.
Gyógyhatása: A topáz hangsúlyozza az egészséget. Elősegíti az emésztést, szembeszáll az anorexiával, helyreállítja az ízérzékelést, erősíti az idegeket és élénkíti az anyagcserét. Szent Hildegard a topáz elixírt a látásélesség javítására ajánlotta.
Alkalmazása: Az ujjakon a napfonat és a homlokcsakrán*.
Helyezzük el annak megfelelőn, hogy milyen gyógyhatást akarunk elérni! Az elixír alkalmazható a bőrre.

Különleges színek:
Az általános jellegzetességek mellett bizonyos színeknek egyedi tulajdonságaik is vannak.

Kék topáz:

A torokcsakrára vagy a harmadik szemre* téve segíti működésüket, valamint a gondolataink megfogalmazását.
Kitűnő szín meditációhoz és összehangol a magasabb rendű énünkkel; lehetővé tesz hogy a saját elképzeléseink és elveink szerint éljünk. Összekapcsol az igazság és a bölcsesség angyalaival. Segít észrevenni azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint élünk és segít felismerni,
hol tértünk el az elveinktől.
A kék topáz jelentős hatást gyakorol a szemre és annak problémáira. Használják kötőhártya-gyulladás és szürke hályog kezelésére. Élénkíti az immunrendszerért felelős tobozmirigy működését, így nagyobb ellenálló erőre tehetünk szert. Hatással van a torokcsakra területének problémáira is szamárköhögés, mumpsz, beszédzavarok (például dadogás), továbbá hangszalagproblémák esetében is hatásos. A hallás javítására is alkalmazható.

Színtelen topáz:

Elősegíti hogy tudatában legyünk a gondolatainknak, cselekedeteinknek és ezek karmikus* hatásainak.
Segítséget nyújt az érzelmek és a tettek megtisztításához, serkenti a kozmikus tudatot.
A gyógyításban a színtelen topáz elmozdítja a megrekedt vagy megakadt energiát.

Arany topáz (imperiál topáz):

Úgy viselkedik, mint az elem: spirituálisan és fizikailag is újra feltölt, erősíti a hitet és az optimizmust.
Kitűnő kő a tudatos kapcsolatteremtéshez az Univerzum legmagasabb rendű erőivel és használható az ezen a módon megszerzett információk tárolására is. Emlékeztet isteni gyökereinkre.
Elősegíti képességeink felismerését, erre ösztönöz is, és hozzánk vonzza a segítőkész embereket.
Hasznos azoknak akik hírnévre vágynak, mivel karizmatikussá teszi őket, és biztossá a saját képességeikben, ami büszkeséggel tölti el őket, de mindeközben azért nagylelkűek és nyíltszívűek maradnak. Lehetővé tesz hogy legyőzzük korlátainkat és nagy terveket tűzzünk magunk elé. A gyógyításban regenerálja a sejtszerkezetet és erősíti a napfonatcsakrát* valamint jótékonyan hat az idegi kimerültségre és a tápanyagok nem megfelelő elégetésére. Kedvezően befolyásolja a májat, az epehólyagot és a belső elválasztású mirigyeket.... továbbiak ITT

Rózsaszín topáz:

A remény köve.
Gyengéden megszabadít a rendellenesség* régi mintáitól, eloszlatja az ellenállást és utat nyit a sugárzó egészséghez. Ez a kő megmutatja az isteni lét arcát.



ÖSSZENŐTT KRISTÁLY

Rutiltartalmú topáz:

Ritka kő, de rendkívül hatásos vizualizációhoz és megnyilatkozáshoz. Kitűnően használható kristályjósláshoz*; ha megfelelően programozott, mélyreható megérzéseket biztosít, valamint az életünkbe vonzza a szeretetet és a fényt. 

A topáz vibráló energiája örömöt, nagylelkűséget, bőséget, és jó egészséget biztosít.
A hagyomány szerint a szeretet és a jó szerencse köve, segít sikerre vinni a céljainkat. Lehetővé teszi, hogy magabiztosak és emberbarátnak érezzük magunkat.  Támogatja a problémamegoldást, és különösen azoknak hasznos, akik a művészetekkel jegyezték el magukat.
Hangsúlyozza az egészséget, elősegíti az emésztést, élénkíti az anyagcserét, erősíti az idegeket.