Jáspis

Jáspis

A jáspishoz hozzárendelhető:
Csakra : a jáspis változatainak megfelelő minden csakra
Csillagjegy : Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak
Elem : föld, tűz (piros)
Tulajdonságai : 
Színe: minden szín, sárga, barna, vörös, zöld, csíkos vagy foltos. Ritkán áttetsző

Gyógyhatás:
A jáspisról szintén megállapítható, hogy jóformán minden területen egyaránt alkalmazhatjuk. A felhasználást illetően a választás fő szempontja a kő színe, amelyet a megfelelő csakraműködésekhez párosítunk. A vörös jáspis túlnyomórészt az akaraterőhöz, megvalósítási képességhez, vérproblémákhoz ajánlott. A sárgát és barnát a gyomor - bélrendszerhez, a zöldet a gyógyulás elősegítéséhez és harmonizáláshoz használjuk. A jáspis minden fajtája erősíti az ellenálló erőt, segíti az emésztést, alkalmazható hasi gyulladás, felfúvódás esetében. Erősítik a hólyagot, segítenek a vesebetegségek, vesekövek, bélfekélyek esetében. Szabályozzák a bélmozgást, erősítik az egész bélrendszert. A vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt nagyon hasznosak a cukorbetegek számára. Fokozzák a kitartást, elősegítik a kiegyensúlyozottságot, megnyugtatnak, segítenek belátni a hibákat és leépíteni a bűntudatot. Növelik a lelki erőt, újult életerőt adnak.

Jellegzetességei: a jáspis úgy ismert, mint a "legkiválóbb gondoskodó". Stresszes időkben életben tart és támogat; nyugalmat és a teljesség érzését biztosítja. Gyógyításra használva minden szempontból egységessé tesz. A jáspis emlékezteti az embereket arra, hogy segítsék egymást.
Összehangolja a csakrákat, és használható csakra kirakáshoz is. Mindegyik szín egy adott csakrának felel meg. Ez a kő megkönnyíti a sámáni utazásokat és az álmok visszaidézését. Gondoskodik a védelemről, földeli az energiát és a testet. Elnyeli a negatív energiát, tisztítja és összehangolja a csakrákat, valamint az aurát. A jáspis egyensúlyban tartja a jin és a jangenergiát, valamint összekapcsolja a fizikai, az értelmi és a szellemi testet az éteri birodalommal. Tisztítja az elektromágneses és a környezeti szennyeződést, beleértve a sugárzást is; segíti a varázsvesszővel történő keresést.
Pszichológiailag: eltökélté tesz minden célunk megvalósításában. Bátorságot biztosít ahhoz, hogy félelmet nem ismerve szembenézzünk a problémákkal, és elősegíti az önmagunkkal szembeni őszinteséget. Az elkerülhetetlen konfliktusokban számíthatunk a támogatására.
Mentálisan: segíti a gyors gondolkodást, növeli a szervezőkészséget és a feladatok átlátását. Serkenti a képzeletet, és az ötleteket tettekké alakítja át.
Fizikailag: a jáspis meghosszabbítja a szexuális örömöt, jótékonyan hat elhúzódó betegségek és kórházi kezelések idején, valamint újra energiával tölti fel a testet.

Gyógyhatás:
a jáspis támogatja a keringési, az emésztő– és az ivarszerveket. Egyensúlyban tartja a test ásványanyag–tartalmát. Különösen hatékony drágakőelixírként, mert nem ingerli túl a szervezetet.

Jáspis típusai színek alapján:

  • Kék jáspis: összekapcsol bennünket a spirituális világgal. Serkenti a torokcsakrát, egyensúlyban tartja a jin– és jangenergiát, stabilizálja az aurát. Segít fenntartani az energiát böjt alatt, gyógyítja az elváltozással járó rendellenességeket, és egyensúlyban tartja az ásványi anyagok mennyiségét. Elhelyezés: a szív– és a köldökcsakrákra az asztrális utazáshoz.
  • Barna jáspis: (ideértve a kékjáspist is). A földdel áll kapcsolatban, és növeli az ökológiai tudatot. Ennek eredményeként stabilitást és egyensúlyt teremt. Különösen hasznos a geopatikus és a környezeti stressz mérséklésére. Elősegíti a mély meditációt, a középpontba kerülést és a regressziót az előző életbe, hogy felfedhessük a karmikus okokat. Ez a kő javítja a sötétben való látást, megkönnyíti az asztrális utazást, és stimulálja a föld csakrát. Serkenti az immunrendszert, megtisztítja a testet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól; és fokozza a vértisztító szervek működését. Gyógyítja a bőrt. A barna jáspis erősíti a szándékot a dohányzás abbahagyására. Elhelyezés: a homlokra, vagy a megfelelő testrészre.
  • Zöld jáspis: gyógyítja és megszünteti a rendellenességeket és a zaklatottságot. Egyensúlyba hozza az életterületeket, amelyek mások kárára túlságosan fontosakká váltak. Ez a kő stimulálja a szívcsakrát. Jó hatékonyan hat a bőr rendellenességeire, és eloszlatja a felfúvódást. Gyógyítja a felsőtestet, az emésztőrendszer és a kiválasztó szervek betegségeit. Csökkenti a méreganyagok mennyiségét és a gyulladást.
  • Bíbor jáspis: serkenti a koronacsakrát. Felszámolja az ellentmondásokat. Elhelyezés: a fejtetőn.
  • Vörös jáspis: (ide értve az erezett jáspist is). Finoman ösztönöz. Földeli az energiát, és kiigazítja az igazságtalan helyzeteket. Fényt derít a problémákra, mielőtt még túl naggyá válnának; és ösztönös megérzéseket biztosít a legnehhezebb helyzetekben. Kitűnő kő imalánchoz, és nyugtatja az érzelmeket, amikor játszanak velük. A párna alá téve segít az álmok visszaidézésében. A vörös jáspis serkenti a gyökércsakrát, és egyértelművé teszi a határokat. Ez az egészség köve; erősíti és méregteleníti a keringési rendszert, a vért és a májat. Feloldja a máj és az epevezeték blokkjait. Elhelyezés: a gyökércsakrára, vagy a megfelelő testrészre.
  • Sárga jáspis: védelmet biztosít a spirituális tevékenység és a fizikai utazás alatt. Tereli a pozitív energiát, hatására fizikailag jobban érezzük magunkat; és energiával tölti fel az endokrinrendszert. Serkenti a napfonatcsakrát. Felszabadítja a méreganyagokat, gyógyítja az emésztést és a gyomrot. Elhelyezés: homlokra, mellkasra, torokra, csuklóra, vagy a fájdalom fölé, amíg enyhül.
  • Mukit: (Mookait) (ausztrál jáspis). Hasznos egyensúlyt biztosít a belső és a külső tapasztalatok között. Egyaránt segíti az új tapasztalatok szerzését; és végtelen nyugalmat biztosít. Erősíti az immunrendszert, gyógyítja a sebeket és tisztítja a vért.
  • Képjáspis: (lásd még barna jáspis). Azt tartják róla, hogy a földanya szavait közvetíti a gyermekeihez. Azok számára, akik el tudják olvasni a belső képeit, üzenetet tartalmaz a múltból. A felszínre hozza az elrejtett bűntudatot, féltékenységet, amelyeket általában elhessegetünk, akár a jelenlegi életünkből származnak. S ha egyszer felszabadulnak, úgy tekintünk rájuk, mint megtanulandó leckére. Ez a kő arányérzéket és harmóniát biztosít. Kényelemérzetet ad, és csillapítja a félelmet. Serkenti az immunrendszert, tisztítja a veséket.
  • Orbikális jáspis: támogatja a szolgálatot, segít a felelőségetvállalásban, és türelmessé tesz. Kör alakú mintázata együtt rezeg, a légzés körforgásával, amelyre jótékonyan hat. Eltünteti azokat a méreganyagokat, amelyek a kellemetlen testszagot okozzák.
  • Király szilva jáspis: megnyitja a koronacsakrát, összehangolja a spirituális energiákat a személyes feladattal, státust és hatalmat ad. Felszámolja az ellenmondásokat, és lehetővé teszi méltóságunk megőrzését. Érzelmi és szellemi stabilitást biztosít.
  • Erezett jáspis: (a jáspis hematittal erezett). Kitűnő segítség ahhoz, hogy két lábbal állítjuk a földön; érzelmi stabilitás biztosít. A fejből elvonja a felesleges energiát, lehetővé téve a szellemi tisztaságot.
  • A Polikróm Jáspis:  erősen összekapcsolódik a Tűz elemével, és megtestesíti a szenvedélyt, gazdagságot, élénkséget, vitalitást, cselekvést és kreativitást. Ez a Jáspis kő erős földelő, központosító és stabilizáló energiákat tartalmaz, amelyek elmélyítik és megerősítik a földi anya kapcsolatát. Ha több szenvedélyt, érzelmet vagy aktívabb életet szeretne az élet minden területén, a Polikróm Jáspis segít Önnek abban, hogy ezt könnyen elérje. Energiája erőteljes és élettel teli, amely táplálja az energiát és megújítja életét. Segít abban, hogy megtalálja az utat élete egy részének megváltoztatásához, vagy egy sajátos szempontból egy kívánatosabb állapot eléréséhez.