Tűzachát

Tűzachát

Ahogy az achátokból is rengetegféle fordul elő földünk minden részén. 
A tűzachátból leggyakrabban a narancsos színű, fehér erezetű ásvánnyal találkozhatunk ékszer, vagy ékszer alapanyagként.
Ez az úgy nevezett "tűzachát" olcsó, gyakran mesterséges változata a valódinak.
A kristályterápia könyvek is gyakran ezt a kristályt illusztrálják, így én mindkettőt bemutatom, de azt valóban nem tudom, hogy a kristályterápiában a szerző melyik kristályt használta.

 

A valódi, mexikói tűzachát a vasoxidnak köszönhetően vörös alapon aranyszínűen irizál:


Tűzachát, a mikrokristályos kvarc kalcedon családjába tartozik.
Értékes, ritka természetes drágakő, amelyet eddig csak Közép- és Észak-Mexikó és az Egyesült Államok délnyugati részén (Új Mexikó, Arizona és Kalifornia bányáiban) fedeztek fel.
Körülbelül 24-36 millió évvel ezelőtt ezek a területek hatalmas vulkáni tevékenységnek voltak kitéve a harmadlagos időszak alatt.
A valódi tűzachátok ebben a vulkanikus időszakában keletkeztek, amikor a szilícium-dioxiddal és vas-oxiddal telített forró víz megtörte a repedéseket és a buborékokat a környező sziklákban.
A tűzachátoknak gyönyörű irizáló szivárvány színe van, hasonlóan az opálhoz.
A gyöngyházban található Schiller-effektus által létrehozott élénk irizáló szivárvány színeket a váltakozó szilícium-dioxid és vas-oxid rétegek okozzák, amelyek a fényt átadják és lehetővé teszik a színek interferenciáját a mikrostruktúrában a kőzet rétegződése, amely a tűzhatást okozza, melyről nevét is kapta.
Forrás:Wikipedia

A TŰZACHÁT a Kristálygyógyászat szerinti ismertetése:

Hozzárendelhető
**csakra: gyökércsakra
**Nyugati csillagjegy: Bika, Ikrek, Kos, Rák, Skorpió, Oroszlán
**Indián csillagjegy: Szarvas
**Kínai csillagjegy: Kígyó, Ló, Bárány, Disznó
**Elem: Tűz
Tulajdonság
Ásványtanilag: achát nemesopál rétegekkel
Szín: Barnásvörös, narancssárga, kék, zöld.
Átlátszóság: áttetsző
Porszín: fehér
Kristályszerkezet: trigonális vulkáni
Mohs-keménység: 6-7
Sűrűség: 2,59-2,61
Képlet: SiO2
Kinézet:  Csavart, foszforeszkáló (-a leírás szerint, de inkább irizáló), kis kő.
Lelőhely: Mexikó, Egyesült Államok, Csehország, India, Izland, Marokkó, Brazília.
Rezgése: a földiestől a magasig
Tisztítás: minden módszerrel

Egyedi tulajdonságok: A tűzachát elmélyült kapcsolatban áll a földdel energiái nyugalmat, biztonságot és sértetlenséget biztosítanak. Leföldelő képessége erős támogatást nyújt a nehéz időkben. Meghatározó a védelmező szerepe különösen a rosszindulattal szemben. Védőpajzsot épít a test köré ami az ártó szándékot visszafordít-ja, így aki rosszat kívánt másnak maga győződhet meg a hatásról.
Fizikailag amint azt a neve is jelzi a tűzachát az ős tűzelemhez tartozik, jótékonyan hat a szexualitásra, ösztönzi a gyökércsakra* működését, minden szinten serkenti az életerőt.
Pszichológiailag ez a kristály eloszlatja a félelmet, és mélyen gyökerező biztonságérzetet táplál belénk. A tűzachát viselése megkönnyíti az önvizsgálatot, belső problémáink megoldását. Segíti a kielégíthetetlen és romboló vágyak legyőzését, hasznos lehet a különféle függőségek kezelésében.
Spirituálisan ez az oltalmazó kő elősegíti a relaxációt, így a test teljesen ellazulhat, és erősíti a meditációt.
Úgy tartják, a tökéletességet testesíti meg.
Spirituális erőt csepegtet belénk, és hozzájárul a tudat fejlődéséhez.
***Segíti a kezdeményezést és elkötelezettséget.
***Lelkileg: vidámságot elégedettséget biztosít
***Mentálisan: Fokozza a tetterőt, pozitív gondolkodásra és tapasztalatok kiértékelésére késztet.
***Testileg: Jótékonyan hat a kiválasztásra a bélbántalmakra, főként a felfúvódásra, puffadásra, hasmenésre, székrekedésreés a krónikus gyulladásokra.

Gyógyhatása:

A tűzachát a belső tüzet "szítja": Élénkíti (túlnyomórészt) a gyökércsakra területét, emellett meg is szilárdítja a földdel való kapcsolatunkat, javítja a regenerációt és erősíti az agyat.  Gyógyítja a gyomrot, az ideg- és az endokrinrendszert, valamint a keringési zavarokat.
Jótékonyan hat a szemre erősíti a sötétben való tájékozódást, valamint tisztítja a látást belső, megérző szinten és külső, fizikai szinten egyaránt.
Együtt rezeg a hármas melegítő meridiánnal* amelynek egyensúlyi állapotát helyre tudja állítani, csökkentve a hőhullámokat és megszüntetve a forróságot a testben.
A tűzachát életerővel tölti fel a testet, és megakadályozza az energia kiapadását. Tegyük a lemerült csakrára*, s finoman visszakapcsolja az energiaáramlásba. Az érzékeken túli szinten tisztítja az éteri test blokkjait, és energiával tölti fel az aurát*

TŰZACHÁT
Judy Hall Kristálybiblia II-szerint:
Szín:
Narancssárga
Kinézet:
repedezett, és sávosan áttetsző
A tűzachát
hatalmas energiái összhangban állnak a spirituális akaraterő bíborszínű lángjával*, így hatékony „fenéken billentő" kő, amely életerőt és életörömöt áraszt.
Harcias védelmezőként áthatolhatatlan pajzsként tartja távol a rosszindulatot* és mielőtt szétoszlatja, finoman visszaküldi a forráshoz, hogy az illető megtudja, milyen károkat is okoz.
A tűzachát fizikai szinten élénkít, valamint elevenséggel és kreativitással tölt fel minden szinten.
Serkenti a libidót, felpezsdíti a gyökércsakrát, megszünteti a kielégíthetetlen vágyakat, a pusztító szenvedélyt, valamint segít a függőség kezelésében.
GYÓGYHATÁSA: helyreállítja életerőnket, segít leküzdeni a kimerültséget, megelőzi a kiégést és a hőhullámokat, segíti az éjjellátást, a rezgése összhangban áll a hármas melegítő meridiánnal* valamint a szaporító és az emésztő szervrendszerrel.
Alkalmazása: A tűzachátot hosszú időn át viselhetjük, illetve tegyük a testen vagy a fejen a megfelelő pontra.

Forrás:
*Judy Hall: Kristálybiblia & Varázslatos kristályok
**Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve

***Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa (valódi, mexikói tűz opál)