Dumortierit

Dumortierit

Hozzárendelhető 

Csakra: torokcsakra, homlokcsakra
Nyugati csillagjegy: Oroszlán

Kínai csillagjegy:Majom
Elem:víz (némi föld)

Tulajdonság
Szín: mélykék, ibolyakék, vörösesbarna, az átlátszótól az átlátszatlanig
Mohs-keménység: 7-8.5

Ásványtanilag: alumínium- bórszilikát (szigetszilikát, rombos, vulkáni)
Előfordulás: Németország, Franciaország, Lengyelország, USA, Brazília, Madagaszkár, Namíbia, India, Kanada stb.

Beszerezhetőség: könnyű
Javallat
Szellemi, vagy spirituális szinten: oldottság
Lelki, vagy tudati területen: segít könnyebben venni az életet, enyhíti a félelmeket, a depressziót, az idegességet és a stresszt;
Mentálisan: a kényszeres viselkedésminták felszámolására késztet
Testi, szervi: enyhíti a fejfájást, a görcsöket, a hasmenést, a rosszullétet és a hányást.

JELLEGZETESSÉGEI: a dumortierit növeli befogadóképességünket, amikor angyali vagy szellemi vezetőkkel lépünk kapcsolatba.
Spirituálisan: feltárja őstípusi, örökkévaló énünket, és újra elvezet a velünk született bölcsességhez.
A fül mögé helyezve segíti a tisztánhallást*; ha hátrébb, az előzőélet-vagy a szómacsakrára tesszük, felszínre hoz emlékeket előző életeinkből. Elindít lélekutunkon*, hogy megvizsgálhassunk korszakokkal ezelőtt köttetett szerződéseket és megállapodásokat, valamint segít újratárgyalni ezeket, ha már érvényüket vesztették. A szómacsakrán ez a kő elvág olyan kötelékeket, amelyek már nem szolgálják a javunkat, és segít visszavonni az ígéreteket. Feltárja és elengedi a jelenlegi rendellenességek*, nehéz körülmények vagy kapcsolatok előző életeinkben rejlő okait, és megmutatja a függőségek és kényszeres viselkedés mögött meghúzódó mintákat, így a sejtmemória* újraprogramozódhat.
Megtöri az egymástól való függőség karmikus* körét, a gondozóknak segít rádöbbenni, hogy „nem dönthetnek a függők helyett" vagy bárki más helyett, és nem irányíthatják a függő viselkedést.
Pszichológiailag: a dumortierit segít magabiztosan kiállnunk magunkért, és alkalmazkodnunk a gyakorlati valósághoz, türelmet vagy bátorságot kölcsönöz, és megingathatatlan önbizalmat ad, így hozza működésbe létfenntartó ösztönünket. Ez a kő megnyugtat, ha túl izgulékonyak vagyunk, segíti a függetlenséget, pozitív önszeretetre és életörömre tanít, így lélekben fiatalok maradhatunk, és építő hozzáállással élhetjük az életet. Hasznos, ha nap mint nap válsággal vagy traumával kell megküzdenünk, mert nyugalmat ad, és összpontosítja a segítségnyújtásra tett erőfeszítéseket.
Ha kaotikusak és szétszórtak vagyunk, segít a kezünkbe venni az irányítást, leküzdeni a lámpalázat, a félénkséget, a stresszt, a fóbiákat, az álmatlanságot, a pánikot, a félelmeket, a levertséget és a csökönyösséget.
Mentálisan: a dumortierit erősíti a tiszta gondolkodást és az önfegyelmet, növeli a szervezőképességünket, az összpontosításra való és a nyelvi készségeinket, ha más kultúrákkal kommunikálunk; segíti ügyeink hatékony rendezését.
Érzelmileg: stabilizálja az ingatag kapcsolatokat, és vonzza a lelki társunkat, -bár a folyamat során talán nehéz leckéket is kapunk.
A dumortierit segít felfedezni az értékeket minden emberben, és az okot, amiért érdemes közelednünk hozzájuk. Felfedi, hogy miért is tanulunk nehézségek és kihívások által, valamint segít köszönetet mondanunk másoknak a karmikus tanulási folyamatban betöltött szerepükért.
GYÓGYHATÁSA: pszichoszomatikus szinten a leghatékonyabb, de jó hatással van a sejtmemóriára, a túlérzékenységre, a sorvadásos betegségekre, a napégésre, az epilepsziára, a fejfájásra, a hányingerre, a hányásra, a görcsre, a kólikára, a hasmenésre és a remegésre.
ALKALMAZÁSA: tartsuk a kezünkben, alkossunk vele kristályrácsot vagy tegyük a megfelelő helyre. 

GYÓGYHATÁS: A dumortierit nyugtatja és ellazítja idegrendszerünket, enyhíti az ezzel összefüggő panaszokat (pl.: belső nyugtalanság, stresszeltség, stresszes fejfájás). Javítja a koncentrációs képességet. Krónikus hörghurut kezelésére is kiválóan alkalmazható. Nagyon hatásos fertőzések esetén is… csökkenti a lázat, csillapítja a hányást és a görcsöket, valamint a fejfájást. –A dumortierit segítségével javul és tartósabbá válik a koncentráció. Mindehhez fokozza az agy tevékenységét, és javítja megfigyelőképességünket. Iskolás gyermekek részére kimondottan ajánlott.