Jade

Jade

hozzárendelhető:
Csakra : szakrális csakra, napfonat csakra, szívcsakra
Csillagjegy : Bika, Rák, Mérleg, Halak
Tulajdonsága: zöldesfehér, zöld, szürke, sárgás, áttetsző, átlátszatlan
Színe: zöld, naracssárga, barna, kék, kékeszöld, krémszínű, levendulakék, vörös, fehér.
Jellegzetességei: a jade a tisztaság és a nyugalom jelképe. Keleten nagyra értékelik, a lelki béke bölcsességét jelképezi. A szívcsakrával társítják, növeli és táplálja a szeretetet. Védelmet nyújt, távoltarja az ártalmakat. Azt tartják róla, hogy vonzza a szerencsét és a barátságot.
Pszichológiailag: a jade stabilizálja az egyéniséget, létrehozza az ész és a test egységét. Növeli az önállóságot.
Mentálisan: megszabadít a negatív gondolatoktól, és nyugtatja az elmét. Ötletekre sarkall, egyszerűbbé és érthetőbbé teszi az elvégzendő feladatokat, így azonnal hozzáfoghatunk az elvégzésükhöz.
Érzelmileg: a jade az álom köve. A homlokunkra helyezve jó meglátásokat sugalló álmokat hoz. Elősegíti az érzelmi felszabadulást, s elsősorban az ingerlékenységet szünteti meg.
Spirituálisan: a jade tisztító kő, támogatja a szervezet szűrő és kiválasztó feladatot ellátó szerveinek a működését. Különösen a vesék számára hasznos. A jadeitnek és a nefritnek ugyanazok a gyógyító tulajdonságai, ám az egyes szinteknek egyedi sajátosságaik vannak.
Gyógyhatása:  erős hatással van a hólyag és a vese működésére. Nemcsak a sav - bázis háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is. Emellett segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás esetében is.
A jadeit erősíti az idegeket, feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású, a feszültség és az oldottság közötti kiegyensúlyozottság érzését kelti.
Visszaadja a belső békét és nyugalmunkat. Jótékony a vesékre és a mellékvesére, eltávolítja a méreganyagokat: újjászervezi a sejteket, gyógyítja a műtéti összevarrt sebeket. Fokozza a termékenységet, segítséget jelent a szülésnél. Egyensúlyban tartja a testfolyadékokat, a víz–só/sav–lúg arányát.

Jade típusai színek alapján:

  • Kék/kékeszöld jade: a béke és az elmélkedés jelképe. Belső nyugalmat és türelmet biztosít. A lassú, de biztos fejlődés köve. Segít azoknak, akik rajtuk kivülálló okok miatt érzik magukat túlterhelve.
  • Barna jade: erősen földel. A földdel áll kapcsolatban, kényelmet és megbízhatóságot ad. Segít alkalmazkodni az új környezethez.
  • Zöld jade: a legáltalánosabban elterjedt jade. Nyugtatja az idegrendszert, és a szenvedélyt eredményeket hozó utakra tereli. Használhatjuk a megromlott kapcsolatok harmonikussá tételére is.
  • Levendulakék jade: csillapítja az érzelmi sérülést és traumát, belső békét teremt. Az érzelmi kérdésekben éleslátásra és józanságra tanít, valamint egyértelmű határokat állít fel.
  • Naracssárga jade: energiával tölt fel; és finoman ösztönöz. Örömet ad, és arra tanít, hogy mindannyian szoros kapcsolatban állunk egymással.
  • Vörös jade: a legszenvedélyesebb és a leginkább ösztönző jade. A szerelemmel áll kapcsolatban és kiengedi a gőzt. Csillapítja a haragot, oldja a feszültséget; méghozzá oly módon, hogy az a javunkra váljon.
  • Fehér jade: a leghasznosabb útra tereli az energiát. Megszünteti a zavarokat, hangsúlyozza a legjobb elérhető eredményt, segíti a döntéshozásban és vonzza a megfelelő információkat.
  • Sárga jade: energiával tölt fel és ösztönöz, de van benne lágyság is; örömöt és boldogságot hoz. Arra tanít, hogy mindannyian szoros kapcsolatban állunk egymással.

Forrás: Judy Hall; Kristálybiblia, Sonja Heider; Gógyító kövek könyve