Ametiszt

ametiszt

Az ametiszthez hozzárendelhető: 
Csakra: gyökércsakra, koronacsakra, napfonat csakra
Csillagjegy: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak

Tulajdonsága:
Szín: A világostól a sötétliláig,sápadt lilásvörös, átlátszótól az áttetszőig.

Az ametisztet soha ne tegyük a tűző napra, mert kifakul, és elveszti ibolyaszínét.

Jellegzetességei: az ametisz rendkívül hatékony és védelmező kő, magas spirituális rezgéssel. Véd az asztrális támadás ellen, és az energiát szeretetté alakítja. Természetes nyugtató, blokkolja a geopatikus stresszt és a negatív környezeti energiákat. Nyugalma erősíti a magasabb rendű tudatállapotot és a meditációt. Erős tisztító és gyógyító képességei vannak, fokozza a spirituális tudatot. Hagyományosan részegség megelőzésére viselték; minden területen a megfontoltságot támogatja. Megszünteti a függőséget és mindenféle blokkot. Magas szinten ez a kristály utat nyit egy másik valóságba.
Az ametisz rendkívül jót tesz az agynak; attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy serkenti. Meditáció közben a gondolatokat távoltartja a mindennapok történéseitől, nyugtatja a vívódót, s ezzel elmélyültebb megértés tesz lehetővé. Szellemileg segíti, hogy kevésbé szétszórtak legyünk, jobban tudunk összpontosítani és tisztában legyünk képességeinkkel. Támogatja az új ötletekkel valóazonosulást, összekapcsolja az okot és az okozatot.
Ez a kő megkönnyíti a döntéshozatalt, egyformán biztosít józanészt és spirituális megérzéseket, valamint segíti a döntések és a megérzések gyakorlati alkalmazását. Szellemileg megnyugtat és szintetizál, segíti az ingerület átvitelt az agyban.
Megszünteti az agy hiperaktivitása okozta álmatlanságot, és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Fokozza az emlékezőtehetséget, fejleszti az elkötelezettséget és támogat abban, hogy megvalósítható célokat tűzzünk magunk elé.
Elősegíti, hogy emlékezzünk az álmainkra és megértsük azokat, erősíti bennünk a vizualizáció képességét.
Az ametiszt egyensúlyt teremt mindenben, fejleszti az érzelmi kiegyensúlyozottságot.
Elűzi a haragot, a dühöt, a félelmet és az aggódást. Enyhíti a szomorúságot és a bánatot, támogatást nyújt az olyan helyzetekben, amelyekben vesztesnek érezzük magunkat.
Az egyik legspirituálisabb kő; erősíti az isteni szeretetet, megmutatja a maga valójában; fejleszti az önzetlenséget és a spirituális bölcsességet.
Működésbe hozza a megérzést, és hangsúlyozza a médium képességeket.
Kitűnően lehet vele meditálni és kristályból jósolni, míg a harmadik szemre helyezve serkenti annak működését. Ha ametiszttel alszunk, lehetővé teszi a testen kívüli élmények megélését, és intuitív álmokat hoz. Az "alacsonyabb" energiákat a spirituális és az éteri világ magasabb rezgéseire alakítja át.
Gyógyhatása: az ametiszt serkenti a hormonképződést; összehangolja a belső elválasztású rendszert és az anyagcserét. Erősíti a tisztító és a kiválasztó szerveket, valamint az immunrendszert. Csökkenti a fizikai, az érzelmi és a pszichológiai fájdalmat, blokkolja a geopatikus stresszt. Enyhíti a fejfájást, oldja a feszültséget. Jótékonyan hat a horzsolásra, a sérülésre, a duzzanatra, valamint hallásproblémákra. Gyógyítja a tüdő– és a bőrbetegségeket, a sejtzavarokat, valamint az emésztőszervek és légutak rendellenességeit. Hasznos a belek számára, szabályozza a bélflórát, kiűzi a parazitákat, és elősegíti a víz újrafelszívódását. Megszünteti az álmatlanságot és nyugodt alvást biztosít.
Az érzékszerveken túli szinten az amesztist egyensúlyba hozza, összekapcsolja a fizikai, a szellemi és az érzelmi testet, és összeköti a spirituálissal. Tisztítja az aurát, átalakítja a negatív energiát, serkenti a torok– és koronacsakrát. Segít mindazoknak, akik éppen készülődnek a nagy átalakulásra, a halálra. Stabilizálja a pszichiátriai betegségekben szenvedők állapotát, de nem szabad használni paranoia és skizofrénia esetén.

Gyógyhatása:

Az ametiszt felhasználási területe rendkívül széleskörű. Már az ókori görögök is olyan kőként ismerték, amely segít megőrizni a józanságot ( használója olyannak látja a dolgokat, amilyenek). Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, segít a migrénes rohamok esetében. Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen. Kiegyensúlyozó hatással van a túlzott és a hyperaktivitásra, illetve a belső nyugtalanságra. Kiválóan használható a meditáció elmélyítésére. Tisztítja a vért és kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket, ezért hatásos érproblémák és görcsök esetében. Gyorsítja a vérömlenyek felszívódását. Segíti a látást, sőt a színvakság gyógyítására is használják. Élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást.  Erősíti a légutakat és segít a tüdő megbetegedéseinek leküzdésében.  Hat az idegekre és az izületekre, elősegíti a kötőszöveti húzódások gyógyulását.  Az ametisztet a "szenvedélyek kövének" is nevezik, azt mondják róla, hogy a mániás viselkedések mindegyikére pozitív hatással van. A térenergia harmonizálására is gyakran használják drúza vagy forrás formájában.

 

A fenti adatok különböző irodalmi dokumentumokból gyűjtött összefoglalás!

Felhasznált irodalmak:
Sonja Heider: Gyógyító kövek könyve
Michael Gienger: Gyógyító kövek katalógusa
Judy Hall : Kristálybiblia

Az esetek többségében a  szerzők egymástól függetlenül ugyanazokat a gyógyhatásokat fedezték fel a kristályokban. 
Amennyiben nem talál információt egy-egy  ásványról,  kiváncsi rá,  jelezzen!

Az ásványokkal való holisztikus gyógyítás nem helyettesíti a szakorvosi ellátást!