Türkiz

Türkiz

Hozzárendelhető:
Csakra: torokcsakra
Nyugati csillagjegy: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak
Indián csillagjegy: Vidra
Kínai csillagjegy: Kígyó, Kutya, Patkány, Tigris, Nyúl
Elem: víz, levegő
Tulajdonságai:
Szín: halványkék-halványzöld
Átlátszóság: átlátszatlan,gyakran erezett
Porszín: fehér
Kristályszerkezet: triklin
Mohs-keménység: 5-6
Sűrűség: 2,6-2,8
Képlet: CuAl6 [(OH)2 I PO4]4 4H20
Előfordulás: Lengyelország, Irán, Egyiptom, Kína, Egyesült Államok, Mexikó,  Peru, Oroszország, Franciaország, Tibet, Afganisztán, Arábia, stb
Rezgése: Magas
Tisztítása: Minden módszer, de a vizes áztatást és a tűző napsütést kerüljük.

Sajátosságai: A türkiz a porózus kövek közé tartozik, és nem bírja a közvetlen napsugárzást: hatására kifakul és törékennyé válik.
Gyógyhatás: A türkiz hatása rendkívül sokrétű, leginkább azonban a torok tájékára és a légutakra hat. Tehát használhatjuk köhögés és hörghurut, torokgyulladás, szamárköhögés, pszeudokrupp, mindenféle tüdőbetegségek, tüdőgyulladás, nyelési zavarok, megfázás, de akár a pajzsmirigyműködés szabályozásának szükségessége esetén is. Rezgése megnyitja a torokcsakrát, ezért a türkizt a beszédhibák (például dadogás) javítására is használhatjuk, de abban is segíthet, hogy megtaláljuk a megfelelő időben a megfelelő szavakat. Alkalmazhatjuk továbbá fogínygyulladás, -vérzés vagy fogínysorvadás kezelésére is.
Hatással van ezenkívül az ízületekre és az izmokra, jó ínszalag-húzódás, -gyulladás vagy -szakadás esetében, használhatjuk izomláz, izom-merevedés vagy -húzódás ellen is.
- A türkiz segíti emellett a szervezet méregtelenítését és savtalanítását, így hatással van a vesére is. Hátráltatja hólyag vagy vesekövek kialakulását.
Használatával felszívódnak az ödémák is.
Segíti a zsírégetést, ezért akkor is jó hasznát vehetjük, ha diétázunk.-
-A türkiz segít elhatárolódnunk a lelki terhektől. Megszünteti az ingadozó kedélyállapotokat, a félelmet, a depressziót, javítja a kedélyt, segít megőrizni energiatartalékainkat. Emiatt kimerült állapotban nagy segítséget jelenthet használata.
- Emellett tisztítja és erősíti az aurát, óv a negatív energiáktól és rezgésektől.
Hajdan a fekete mágia hatásainak kiküszöbölésére használták.
-A türkiz helyreállítja lelki harmóniánkat, erősíti intuíciónkat, s mivel hatására bensőleg megnyugszunk, mélyíti a meditációt is. 

Jellegzetességei:  A türkiz az egyik leghatásosabb gyógyító. Biztosítja a vigaszt a lélek és a jólétet a test számára.
Védelmet nyúltó kő és emberemlékezet óta amulettként használják.
Úgy tartják, ha megváltoztatja a színét, az a veszély vagy a hűtlenség jele. Elősegíti a spirituális ráhangolódást, valamint megkönnyíti a kommunikációt a fizikai és a spirituális világgal.
A harmadik szemre* téve erősíti az intuíciót és e mélyíti a meditációt. A torokcsakrán* felold a régi eskük gátlások és tilalmak alól s engedi hogy a lélek újra kifejezze önmagát. Feltárja az előző életeket, és megmutatja, hogy a sorsunk alakítása miként is zajlik, illetve attól függ, mit teszünk minden pillanatban.
A türkiz tisztító kő. Eloszlatja a negatív energiát, megtisztítja az elektromágneses szmogot* és védelmet biztosít a környezeti szennyeződésekkel szemben.
Kiegyensúlyozza és összehangolja a csakrákat a finom-testekkel*, valamint ráhangolja a fizikai szintet a spirituálisra.
A hagyomány szerint a türkiz egyesíti a földet és az eget, összebékíti a férfi és a női energiákat. Empatikus és kiegyensúlyozó kő.
Támogatja az önmegvalósítást és a kreatív problémamegoldást; csillapítja a lámpalázat, ha tömeg előtt kell beszélni.
Pszichológiailag: erősítő kő, megszünteti a mártíromságra való hajlamot vagy az önszabotázst.
Mentálisan: belső nyugalmat biztosít, miközben nagyon is éberek maradunk, és segíti a kreativitás megnyilvánulását.
Érzelmileg megszünteti a hangulathullámzást, és belső nyugalmat biztosít.
Romantikus szerelemre ösztönöz.
Fizikailag kitűnő kő kimerültségre depresszióra vagy pánikrohamokra.

Türkiz, -a védelmező:
Védelmet nyújtó képessége kiterjed a külső hatásokra és az atmoszférában lévő szennyező anyagokra is. Erősíti a spirituális összhangot és támogatja az angyali birodalmakkal való kommunikációt, segíti az intuíciót és a meditációt. Feltárja az előző életeket és ítélkezés nélkül megmutatja, hogy amit "sorsnak" vélünk, az tulajdonképpen folyamatos válasz a korábbi tettekre, amelyek sem "jók", sem "rosszak", nem voltak, -egyszerűen, csak megtörténtek.
Ez az erőt adó kő a kimerültség, a depresszió, és a pánikrohamok kiváló ellenszere. Megnyugtatja az idegeket, ha a nyilvánosság előtt kell beszélnünk, feloldja az önsorsrontó viselkedést, támogatja a kreatív kifejezésmódot és kiegyensúlyozza a hangulatingadozásokat.


Gyógyhatása: A türkiz erősíti a test meridiánjait és a finom energiamezőket.
Erősíti a fizikai és a pszi immunrendszert, regenerálja a szöveteket, támogatja a tápanyagok felszívódását, enyhíti a szennyeződések és a vírusok okozta fertőzéseket. Gyógyítja az egész testet, különösen a szemet, beleértve a hályogokat is.
Csökkenti a savtúltermelődést, jótékonyan hat a gyomorra. Gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású enyhíti a görcsöket és a fájdalmakat, jó hatása van a köszvényre, reumára, ízületi gyulladásokra és hasonló rendellenességekre.

Alkalmazása: Tehetjük a testen bárhova, de főleg a harmadik szemre* a torok és a napfonatcsakrára.
Kitűnő elixír készíthető belőle.
Különleges típus: Az általános jellegzetességek mellett a következő típusnak egyedi tulajdonságai s vannak.
Tibeti türkiz: A színe zöld és kissé eltérő a rezgése az élénkebb kékétől. Különösen hasznos a torokcsakra blokkjainak gyógyítására, és oldja azokat az önkifejezéssel kapcsolatos elfojtásokat, amelyek visszanyúlnak az ősök vonaláig.