Blog

Kő utánzatok, szintetikus kövek

2018.11.19 19:29

Természetes ásvány, vagy utánzat?

   Gyakran tesszük fel a kérdést...
Aki manapság természetes ásvány- drágakő- vagy féldrágakő ékszert keres, az szeretné élvezni annak rezgését, szervezetre gyakorolt jótékony hatását is, nem csak egyszerű divat ékszert keres.
Én az ásvány ékszereket nem sorolnám "bizsu" kategóriába, -sőt, engem kissé szíven is üt, mikor le"bizsuzzák" az ásványokat, azokat a gyönyörűségeket, melyeket földanya és a teremtő alkotott varázslatos színeivel, kinézetével...
Számomra a bizsu emberi kreálmány, így innentől fogva bármilyen értékes, vagy kevésbé értékes ásványról vagy drágakőről is van szó, nem nevezhető bizsunak.
Néhány gondolatot szeretnék elmondani, hogy a vásárló tudjon dönteni, hogy a termék, amit webáruházamban talál, az valódi kristály, utánzat, hamisítvány, -festett, vagy festetlen-e.

Vannak gyakori, elterjed kristályok, -ásványok, melyek szinte csak festett, vagy kezelt , esetleg nem természetes, vagyis valóban ember alkotta (ásványnak) nevezett dolgok, némelyiknek még jótékony hatásai is vannak, mert természetes ásványokból alkották. Ezeket a későbbiekben szeretném bemutatni...
Ezeket az ásványokat nem mindig olyan könnyű hamisítani, így az könnyen megkülönböztethető, vagy ha jó minőségű utánzatról van szó, annak előállítása is sokba kerül, így viszonylag az is drága.
Mivel az ásványokat az ipar is felhasználja, így gyakran állítanak elő laboratóriumi körülmények között ipari gyémántot, rubint, zafírt ami ugyan azok az összetevőkből tevődik össze, mint a természetes drágakő...

Webáruházamban található termékekről, kövekről, minden esetben feltüntetem, hogy az adott ásvány átesett-e valamilyen kezelésen, festésen, esetleg természetes kőről van-e szó, vagy mesterséges, laboratóriumi...
Az általam kínált ásványok valódiságár teljes mértékű garanciát vállalok.
Addig nem adok ki terméket a kezem közül, míg meg nem bizonyosodok annak valódiságáról, próbálom beszerezni természetes és csiszolt formában is hogy meg lehessen különböztetni. Vannak ritka kristályaim, melyek a biztos beazonosításra várakoznak, és lehet, hogy hazánkba csak évek múlva terjed el.
15 éve foglalkozom ásványokkal, ez idő alatt megtanultam különbséget tenni, hogy az adott kristály természetes, utánzat, vagy festett -nem csak a kinézete, de a rezgése is különbözik.

Sajnos egyre gyakrabban találkozom "köves" ékszerekkel, "drágaköves csakra karkötőkkel", mely valóban harmonizál a csakrákkal, de fele kristály festett (ez még a jobbik eset, ha természetes követ színezik) de gyakran műgyantaalapú gyöngyökből készül.

....és most jöjjenek azokat a "köveket", melyeket nem a természet alkotott, de gyakran találkozunk vele és sajnos gyakran természetes ásványként kínálják.
Elsőként mutatnám be, mellyel gyakran megtévesztik a jóhiszemű vásárlót;

HOLDKŐ? OPÁL? OPALIT? OPÁLÜVEG!

...ezen a téren, némi zavar lehetséges. Lásuk, hogy melyik, -melyik?

A természetes fehér, szivárvány színben ragyogó holdkő az alap ásványoktól drágább kategória, főleg, ha az áttetsző tiszta, irizáló kékes fénye van.
Az áttetsző változata hasonlatos lehet az üveg opállal.
A természetben előforduló holdkő, egy káli-földpát, a kéken (sárgásan) irizáló fényét a belső lamella szerkezet fénytörésének köszönheti.
A holdkő színe lehet barack, szürke, fehér, fekete, -és ezek színváltozatai.
Bővebben a holdkőről: ITT

Az első képen természetes szivárvány holdkő, a másodikon üveg-opál látható.
                      

Opál, nemes opál,... Opalit (közönséges opál).

A természetes opál megszilárdult szilikagél, általában 5-20-% víz és gáz tartalommal.
Üledékes kőzetek üregeiben vagy a vulkáni kőzetek telléreiben található.
A többi drágakőtől eltérően nem kristályos, kiszáradhat és könnyen törékennyé válik.
Két változata van, a nemesopál, amely a színek felvillanását mutatja (opalizálás) a vizsgálat szögétől függően, valamint a közönséges opál  (opalit, tej-, viasz-, májopál) amely általában átlátszatlan és nem mutat színjátékot. 

Az ismeretet további ásvány utánzatokkal folytatom...