Blog

Kristályaink gondozása

2019.04.06 23:11

Miért tisztítsuk az ásvány ékszereinket, és hogyan?
A kristályokat ősidők óta gyógyításra és az egyensúly megteremtésére használják.
Minden ami létezik, egy energia forma. Az élő energiamező közül, az ember energia mezeje a legerősebb.
Az intenzitás erejét tekintve az ember  után az állatok, a növények, majd a kristályok energiamezője következik.
Mivel az ember energiamezeje a legerősebb, így az embert körülvevő energiamező tartalmaz minden információt, ami az adott személy az adott pillanatban érez, így annak minden érzelmeit, hangulatát, illetve azok lenyomatát tartalmazza. Ha egy személy egy kristállyal, ásvánnyal kerül kapcsolatba, ez már a bányászástól, szállítástól, feldolgozástól, tárolástól kezdődően az adott ásvány gyűjti az információt, majd az üzletbe kerülve minél több ember fogja meg, annál több, mindenféle információt fog a kristály felvenni.

A vásárlást követően, majd viseléskor is ezért szükséges gyakran tisztítani az ásványokat.

A gyógyköveket használat előtt és után minden alkalommal meg kell tisztítani, az azonban nem mindig egyértelmű, mert a tisztítás csak általános megnevezés, ami több fázisra oszlik.
kiürítés - tisztítás - feltöltés.
Ahhoz, hogy egy kő visszanyerje eredeti rezgési frekvenciáját, a kezelés közben felvett rezgéseket a végén minden alkalommal semlegesíteni kell.
Általános alapszabály:
A tisztítást mindig kiürítés előzi meg

Kiürítés
A gyógykövek kiürítésére szolgáló szerek közül a vizet ajánlom.
A víz a nagy természeti elemek egyike, róla kapta a Föld a " kék bolygó " nevet.
A másik a levegő.
Víz és levegő hiányában nem létezne élet a Földön.
Ezért a víz az egyik elem, amivel kiüríthetjük a gyógyköveket.
A kövek használat során statikusan feltöltődnek. Ez melegedés, vagy az energiamező megváltozásának formájában nyilvánul meg. A folyó víz semlegesíti a statikus feltöltődést. Ehhez a követ egyszerűen a kezünkbe fogjuk és addig tartjuk hideg, vagy langyos víz alá, míg meg nem érezzük a tisztaságát. A porózus kövekkel azonban óvatosan kell bánni,ezek ne érintkezzenek sokáig a vízzel.  Ezeket a markunkba zárva tartsuk a víz al, hogy ne közvetlen érintkezzenek vele. A porózus kövek közé tartozik az azurit, a malachit, a krizokolla, a halit ( kősó ) és a türkiz.
Minden követ, így a porózusokat is másképp is kiüríthetünk. Két követ hirtelen és erősen egymáshoz ütünk, amivel úgymond sokkot okozunk bennük, amely által kiürülnek.

Tisztítás
Egy kő tisztításának és ápolásának szükségessége nyilvánvalóvá válik, ha a természet felé fordulunk. Egy kő, míg a természetben található, a természet erői által mindig megtisztulhat, de amint kikerül onnan,elveszíti ezt a lehetőségét.
Mivel a köveknek egyensúlyt kell teremteniük energiáink között, nekünk kell tenni azért, hogy erőiket megőrizhessék.
Minél hosszabb igénybevételnek volt kitéve egy kő, annál hosszabb ideig tart annak ápolása is.

Tűz és füst
Az indiánok és a sámánok régóta használják a tűz tisztító erejét. A természeti népek ehhez speciális növényeket és apró ágakat gyűjtenek. Mivel azonban kevesen vannak birtokában a megfelelő növénytani ismereteknek, legjobb, ha a tisztításhoz tömjén, vagy szantál füstölőt vásárolnak. Gyújtsuk meg a füstölőpálcát, tegyük mellé a követ, majd a füstöt fújjuk néhányszor a kőre, míg azt nem érezzük, hogy a tisztítás eredményes volt.

Tengeri  só
Nagyon elterjedtebb a tengeri sóval történő tisztítás módszere, de mégis kevésbé ajánlom.
A használatát leírom, majd mindenki döntse el, melyik tisztítási módszert szeretné használni.

A kövek tisztításához a tengerisó használható, mely természetes anyag, nem tartalmaz olyan kémiai adalékanyagokat, mint a fluor vagy a jód, amivel az étkezési sókat általában dúsítják.
Töltsünk tengeri sót egy üvegtálkába és takarjuk le egy pamutkendővel. Erre a kendőre helyezzük a tisztítandó követ. Ennél a módszernél a só hatékonysága csökken ugyan, de nem károsítja a követ.
Gyakran ajánlják, hogy tegyük a követ közvetlen a sóba és temessük be vele. Hatékony módszer, de vannak kövek, aminek energetikai hatása így károsodik, vagy a kö érzékeny a sóra.
Éppen ezért sosem szabad a köveket sós vízben áztatni.
A sót a használat után dobjuk ki!
Nem használható újra sem főzésre, sem kő tisztításra!
A só felvesz minden negatív energiát és információt, ezért a legjobb, ha minél előbb megszabadulunk tőle.


  Tűz és só
A sómécses /halit/ nem csupán szép dekoráció, hanem energetikailag is tisztítja a teret.
Ezt a tulajdonságát felhasználhatjuk a kövek tisztítására is.

Gyújtsuk meg a mécsest, a követ pedig tegyük a mécses peremére. A meleg fokozza a só hatását, és egy másik természeti elemet is felhasználunk : a tűz tisztító erejét.
Használhatunk sókristályból készült lámpát is. Ilyenkor a követ a só felületére tesszük, hogy a só hatása kibontakozhasson.

FONTOS: Mivel nem minden kő viseli el a sót, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább más tisztítási módot válasszunk! Egyéb energetikai tisztítás, feltöltés, energetizálás,
Amennyiben járatos valamely energetikai gyógyításban, Reiki, Prána gyógyítás, Pránanadi gyógyítás, az ásványok mentálisan is tisztíthatjuk az univerzális- prána-, vagy reiki - energia segítségével. Mind a tisztításra, mind a feltöltésre kiválóan alkalmas, nem kell attól tartani, hogy a drágakő megrongálódik, elmállik, feloldódik....

Kövek feltöltése

     Feltöltés másik kő erejével...Hegyikristály
Erre a célra legalkalmasabb a hegyikristálytű tiszta és erős energiarezgése. Ez a hegyikristály hegyes, természetesen fejlődött, megmunkálatlan formája. Egyes kristályok kőzetüregekben keletkeznek. Ezek az üregek nagyságuktól függően gyakran tálat formálnak. Ezt nevezik drúzának, vagy kristályháznak. A drúza keletkezésekor a koncentrált energia bezáródik az üreges térbe, ezért ezek a drúzák kiválóan alkalmasak más kövek feltöltésére.

     Feltöltés ametiszttel
Feltölthetjük ametiszttel is, de ennél vigyázzunk, mert csak az ametiszt-kristályok alkalmasak erre a célra, a csiszolt szilánkok nem. Az ametisztben található vas és kvarc az, ami erőteljes energiarezgést kölcsönöz ennek a kőnek. A csiszolatlan ametisztkristály minden csúcsa más töltéssel bír, ezért elég, ha kövünket az ametiszt kristályházra tesszük.

     Feltöltés hematittal
Köveinket ezenkívül feltölthetjük csiszolt hematitszilánkokkal is. Ezek mágneszárványkáinak köszönhetően mágneses hatásúak, ezért érjük el vele a kívánt feltöltő hatást. Ez a feltöltés minden olyan kő esetében alkalmazható, amely tartalmaz fémet, vagy vizet.

Feltöltés a természet erejével

     Kövek feltöltése a nappal
A Nappal való feltöltés alapszabálya : amíg mi pislogás nélkül a Napba tudunk nézni, addig a kövek feltöltődnek. Ha a sugárzás túl erős, éppen a ellenkező hatást érjük el vele : kiüríti a követ.
A feltöltésnek erre a formájára a napfelkelte és a naplemente a legalkalmasabb.
A feltöltés ideje: nyáron 5-10 perc elegendő.
Bizonyos kristályok az erős napsütéstől megfakulnak: ametiszt, rózsakvarc, ... ezeket csak rövid időre érje a napfény.     Feltöltés a Holddal
A feltöltés holdfénnyel is lehetséges.
Ez lényegesen finomabb mód, mint a napsugárzás.
A holdkő esetében például sokkal megfelelőbb ez a lágy energia.
A feltöltés módja hasonló, mint a Napnál, de itt legalkalmasabb a Telihold időszaka.

Ez a módszer, kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az!
Ha rászánjuk az időt, egyszerre több ékszert is tisztíthatunk.
Amit leggyakrabban használok:
1; A köveket kézben tartva (vagy tálkába téve) hideg vizet folyatok rá. (max 5 perc)
2; gondos törölgetést követően egy füstölő füstjéből fújk rá, vizualizálva, hogy minden negatív energától megtisztul...
3; rövid időre napra teszem az ékszert

Legújabb kedvencem; a kristályok hangtállal, vagy hang villával való tisztítása, ürítése, feltöltése...
A kristály frekvenciája a hangtál, vagy villa frekvenciájához igazodva szinte kilök, vagy átalakít minden frekvenciát, a hangvilla, vagy hangtál rezgéséhet igazodva.